Isnin, 23 Januari 2012

PERBEZAAN SOLAT DAN SEMBAHYANG


Banyak umat Islam pada hari ini tidak terlepas daripada menggunakan istilah “Sembahyang” yang merujuk kepada “Solat” termasuklah saya. Tetapi pada hakikatnya, istilah “Sembahyang” mempunyai maksud atau pengertian yang terdapat unsur “Syirik.”

Profesor Hasbi As Siddiqi dalam salah satu bukunya telah membahaskan perkataan “Sembahyang.” Katanya, “Sembahyang diambil dari perkataan “Sembah” dan “Hyang” yang merujuk kepada nama dewa–dewa yang disembah oleh penganut agama Hindu dahulu kala. “Sembahyang” juga diertikan sebagai “menyembah berhala yang bernama Hyang.”


Dua orang pakar Bahasa Indonesia yang salah seorangnya pernah datang ke Malaysia dan mengajar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), iaitu Dr. Daniel juga telah mengesahkan bahawa istilah “Sembahyang” merujuk kepada “menyembah dewa yang bernama Hyang.” Orang Buddha pergi ke tokong, orang Hindu pergi ke kuil, dan orang Kristian pergi ke gereja menggunakan istilah “Sembahyang”, terserahlah kepada mereka, kerana memang terdapat unsur “Syirik” dalam ibadah mereka.


Tetapi Umat Islam, tidak sesuai sekiranya “Solat” juga diistilahkan sebagai “Sembahyang”, yang mana pada asalnya kata sembahyang itu merujuk kepada “menyembah dewa bernama Hyang.”


Kalau boleh ubahlah ayat seperti seorang ibu mengarahkan anaknya bangun untuk menunaikan Solat Subuh. Contohnya daripada “Nak, bangun! Pergi “Sembahyang Subuh,” kepada “Nak, bangun! Pergi “Solat Subuh.”


Solat lebih tepat istilahnya. Bagi kita yang mempunyai kesedaran agama dan mementingkan kualiti ibadah akan sentiasa berhati-hati dan mengambil perhatian akan hal seperti ini.


SEBAR-SEBARKAN…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA