Rabu, 21 Mei 2014

#129 - HANGAT! SIAPAKAH MUJADDID PADA ZAMAN INI?


Pernahkah kalian mendengar sabda Rasulullah SAW yang agung ini?

"إِنَّ اللهَ يَبْعَثُ لهذِهِ الأمَّةِ عَلَى رأْسِ كلِّ مائةِ سنةٍ مَنْ يُجَدِّدُ لَهَا دِينَها"

Maksudnya: "Sesungguhnya Allah Ta'ala membangkitkan untuk ummat ini pada hujung setiap seratus tahun, seorang mujaddid terhadap agamanya." (Hadis riwayat Abu Dawud no. 4921, dinilai sohih oleh al-Albani)

Mujaddid di sini bermaksud orang yang memperbaharui atau membaik pulih (reform) umat Islam dalam bentuk kefahaman, keimanan, dan pelaksanaan Islam. Atau dengan kata mudah; mengejutkan orang yang sedang tidur, yang usang diperbaharui, yang lupa diingatkan.

Dikisahkan, tatkala seorang syaikh menceritakan hadis ini kepada anak-anak muridnya, anak-anak muridnya terus bertanya kepada beliau, "Ya syaikh! Siapakah mujaddid pada zaman ini?" Saya pasti bahawa kalian yang membaca artikel ini pasti akan memikirkan soalan yang sama, bukan? Tahu apa jawapan syaikh tersebut?

"Itulah silap kalian! Kalian semua telah pun menerima saja bahawa akan ada seseorang yang akan menjadi mujaddid, seseorang yang akan berada di atas! Kenapa bukan kalian sendiri yang berdoa kepada Allah, 'Ya Allah! Jadikanlah aku mujaddid yang dimaksudkan oleh Nabi pada hujung setiap 100 tahun tersebut'? Kenapa kalian perlu menerima 'mediocrity' - ala, nanti kan ada orang yang akan jadi mujaddid? Kenapa bukan kalian sendiri yang berazam dan bercita-cita untuk merebut tempat tersebut?!"

Murid-muridnya terdiam seribu bahasa. Sambung syaikh itu lagi:

"Ya, saya tahu, kalian cuba nak jadi realistik, 'ala, last-last nanti akan ada seorang je yang jadi mujaddid', betul? Jadi, buat apa perlu bersusah-payah? Tunggu dan lihat je la, kan? Tapi, pernahkah kalian terfikir, jika kalian menetapkan matlamat untuk menjadi 'the all time mujaddid of this century', kemudian berusaha ke arah itu; kita mahu memenangi perlumbaan ini, berlumba-lumba ke arah kebajikan, dan mengisi sisa-sisa hidup untuk memberikan manfaat kepada ummah. Saat kematian menjemput, walaupun kalian tidak dapat menuju ke puncak mujaddid tersebut, kalian pasti telah pun mendaki dengan sangat tinggi!"


"Kata orang, tujulah ke arah bintang, walau kalian hanya bisa berhenti di bulan. Walaupun tak sampai ke arah bintang, tapi sekurang-kurangnya kalian telah mencapai kejayaan dengan begitu cemerlang, iaitu berjaya sampai ke bulan. Walaupun kalian tak berjaya mencapai taraf mujaddid, tapi sekurang-kurangnya kalian telah membawa manfaat kepada ummah, bukan setakat puluhan atau ratusan, malahan mungkin ribuan, jutaan, atau berbilion orang. Ma syaa Allah, kalian telah melakukannya, betul? Dan itulah sebenarnya yang ummah mahukan daripada kalian, daripada kita!"

Terpana sekalian murid mendengar syarahan tuan guru mereka. Masing-masing tunduk membisu, cuba memikirkan dan menghadam kebenaran serta menggali ibrah daripada mutiara katanya yang berharga.

Wahai ikhwah dan akhawat sekalian! Saya nak bertanya kalian beberapa soalan yang mudah. Tapi, saya tak memerlukan jawapan kalian. Jawapan tu kalian simpan sendiri buat pedoman.

Dari mana aku datang?
Apa tujuan aku hidup atas dunia ni? Apa visi aku? Apa sasaran aku?
Ke mana aku akan pergi selepas ini?

Wallahu a'lam.

"NOT EVERY FAILURE IS AN ULTIMATE FAILURE"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA