Khamis, 20 November 2014

#133 - AYAHKU SEORANG YANG 'LIBERAL'...


"Nanti kamu degree nak sambung course apa?"

Kereta Mercedes milik ayah meluncur laju memecah keheningan pada malam itu. Sambil memandu, ayah meluangkan masa untuk bersembang dan bertanya khabar perihal saya mengenai pembelajaran akademik di universiti, lebih-lebih lagi saya masih bergelar pelajar Asasi Pengajian Islam dan Sains (APIDS), satu-satunya asasi yang mempunyai gabungan pengajian dalam kedua-dua bidang tersebut.

"Insya-Allah, sambung Pengajian Islam dan Teknologi Maklumat (IT). Double major degree," saya menjawab pertanyaan ayah. "Emm, IT tu dalam bidang apa?" tanya ayah lagi. "Mungkin multimedia atau pengurusan kot. Apa entah nama dia," saya menjawab kembali. "Hah? Multimedia? Tak payahlah ambil multimedia, dah banyak sangat dah orang ambil course tu, nanti nak cari kerja pun susah," cadang ayah. Seperti biasa, ayah sering mengaitkan kursus yang dipilih oleh anaknya dengan pekerjaan, padahal saya sendiri sebenarnya tidak berapa kisah pun pekerjaan apa yang akan saya mohon nanti.

"Ayah suggest baik kamu ambil IT dalam bidang software engineering ke, luas apa bidang tu, macam-macam boleh apply dengan software engineering. Nak buat apps dalam Android ke. Ni, GPS yang ayah tengah guna ni pun semua pakai software engineering jugak," kata ayah sambil menunjukkan global positioning system (GPS) atau sistem kedudukan sejagat miliknya di hadapan kereta. Saya hanya mendiamkan diri, merenung sambil berfikir kembali, apakah terdapat bidang software engineering dalam kursus double major Pengajian Islam dan IT yang akan saya mohon untuk pengajian sarjana muda saya bermula September depan. Entahlah, rasa macam tak ada, heh.

Sambil meneruskan pemanduan, ayah memasang CD Qasidah bagi menghilangkan kesunyian malam. Kemudian, ayah bertanya lagi, "dengar cerita qasidah ni dibuat oleh syiah, sebab ada liriknya yang terlampau memuji dan memuja Nabi, betul ke?" Saya berfikir lalu menjawab, "emm, rasanya tak pernah dengar pulak, tapi yang Muhaimin tahu ada je sesetengah liriknya yang memang macam tu, terlampau mengagung-agungkan Nabi." "Itulah, kalau nak puji Nabi pun, janganlah puji lebih-lebih sangat, seolah-olah macam Nabi ada segala kuasa ajaib untuk alam," kata ayah. Saya pun mengiyakan. Benar, Nabi SAW sendiri pun tidak suka jika ada umatnya yang terlampau mengagung-agungkan baginda. Saya pun terlupa bagaimana matan hadis tersebut. Selepas itu, ayah menduga saya lagi, "agak-agak kan, tahu tak kenapa selepas selesai misi dakwah Nabi dalam menyebarkan Islam selama 23 tahun, Allah terus wafatkan Nabi dalam usianya yang masih 63 tahun? Sebab kalau umur Nabi masih panjang, akan ada orang yang menganggap Nabi macam Tuhan lalu menyembahnya." Ok, pertama kali dalam hidup saya mendengar maklumat seperti ini.

"Err, tapi waktu sebelum Nabi diwafatkan, kan Nabi diberi pilihan oleh malaikat sama ada hendak dipanjangkan umur atau bertemu Allah? Nabi pilih hendak bertemu Allah sebab Nabi dah rindu nak bertemu dengan kekasih abadinya," celah saya. "Yalah, Nabi pilih nak wafat sebab Nabi pun tahu, kalau umurnya dipanjangkan, pasti akan ada umatnya yang taksub akan menyembahnya," jelas ayah. Saya terdiam. "Tengok sajalah waktu zaman Nabi, orang Arab ni ada yang jenis taksub sikit, sampai kencing Nabi pun ada orang sanggup minum," tambah ayah lagi sambil ketawa. Saya hanya mampu tersenyum. Entahlah, mungkin ada benarnya kata-kata ayah, tetapi setakat yang saya tahu, mereka melakukan sedemikian disebabkan perasaan cinta dan kasih mereka yang sangat tinggi terhadap Nabi SAW. Wallahu a'lam.

Perbincangan pada malam itu meleret hingga sampai ke topik berkaitan ibadah dan sebab ibadah ditunaikan. Kini, ayah bertanya soalan yang agak 'panas' pula, "Muhaimin tahu tak? Kenapa kita kena solat, tunaikan zakat, puasa, dan lain-lain? Kenapa semua ibadat tu perlu dilakukan?" Ok, ayah memang sengaja mahu menduga saya. "Adakah ibadat yang kita lakukan ini hanya semata-mata sebab nak dapat pahala? Adakah pahala itu tujuan utama ibadat dikerjakan?" sambung ayah lagi. Saya merenung panjang, kemudian saya menjawab, "bukan, tujuan utama bukan pahala yang kita nak, tapi yang paling utama ialah kita nak kan keredaan Allah tu. Allah perintahkan kita melakukan ibadat sebab semua ibadat tu ialah keperluan hidup kita juga sebenanrya. Allah pernah kata, Dia tak rugi apa-apa, sebaliknya kita yang rugi kalau kita ingkar akan suruhan-Nya." Hoho, panjangnya saya jawab, getus saya dalam hati. Ayah hanya tersenyum. Kemudian, ayah bersuara, "Pernah dengar tak hadis pasal Aisyah RHA yang melihat Nabi SAW bersusah-payah beribadat sampai bengkak-bengkak kakinya? Tahu apa Nabi jawab?" "Tak bolehkah aku menjadi hamba yang bersyukur?" saya menyambung dengan bangga, heh. "Ha, nampak kan? Taraf Nabi tu jawab macam tu, beribadat sebab bersyukur! Kita?" ayah menimbulkan persoalan. Saya terdiam, berfikir mungkin.

"Jadi, apa fungsi pahala tu sebenarnya?" duga ayah lagi. "Pahala tu macam motivasi untuk kita melakukan kebaikan la, macam ayah yang janji akan bagi hadiah kat anak kalau anaknya cemerlang dalam peperiksaan. Nanti anaknya pun akan bersemangat untuk terus belajar dengan gigih bagi mendapatkan apa-apa yang diinginkan," jawab saya. "Ya, tapi pahala bukan tujuan utama kita beribadat. Hanya sekadar motivasi. Kena ingat tu," kata ayah. Saya hanya mengiyakan.

"Muhaimin cubalah tanya ustaz-ustaz kat universiti tu, kat mana-mana ke, cuba timbulkan persoalan yang berat-berat ni, tengok diorang boleh jawab ke tak. Diorang dah bertahun-tahun belajar agama takkan tak boleh jawab. Kita belajar ni pun kenalah berfikir. Bukankah Allah dah suruh kita berfikir? Apa dalam bahasa Arabnya?" tanya ayah. "Afala tatafakkarun," saya menjawab. "Ya, afala tatafakkarun, tidakkah kamu berfikir? Maknanya, Allah suruh kita berfikirlah tu, jangan ikut secara membuta tuli je apa-apa yang kita belajar dan apa yang diajar." jelas ayah. Saya mengangguk perlahan. Ayah pun ada kata, ada beza antara orang yang berilmu dan orang yang bijaksana. Semua orang boleh jadi berilmu, tapi tidak semua orang boleh memperoleh kebijaksanaan.

Sambung ayah lagi, "kita pun kena jadi liberal, berfikiran liberal, maknanya berfikiran merdeka, bebas daripada dikongkong. Barulah fungsi akal digunakan sebaiknya." Seketika, saya berdebar. Wow, ayah saya sudah memasuki topik liberal! Perbincangan bakal bertambah menarik malam ini. "Liberal tu maksudnya bebas kan. Maksudnya, kita perlu berfikiran liberal, tapi jangan gaya hidup macam orang liberal pulak," jelas ayah sambil ketawa sekali lagi. Ya, saya faham maksud ayah. Fikiran kita yang perlu liberal, bukan gaya hidup seperti liberalis yang tidak mahu dikongkong dengan kehidupan beragama yang kononnya dianggap sempit dan menyusahkan. Allahu, banyak ilmu dan hikmah yang saya peroleh pada malam itu.

Sebagai amanat terakhir sebelum kami tiba di perkarangan Universiti Malaya (UM), ayah menyampaikan pesanan, "Muhaimin sangat beruntung dapat belajar dalam bidang ni, boleh dapat dua-dua sekali (Islam dan Sains). Ayah dulu bukan boleh dapat peluang macam ni. Ayah belajar agama dulu pun kena cari sendiri; beli buku-buku dan kitab-kitab agama, dengar ceramah macam ustaz Nik Aziz, ..." "join usrah..." saya mencelah. Ayah mengangguk. "Ya, join usrah. Haaa, macam tu la ayah belajar agama dulu. Muhaimin pun belajar kat UM kan, antara tempat yang sangat bagus untuk mendapatkan pengalaman berharga. Jadi, jangan lepaskan peluang ni," pesan ayah lagi.

Benar, ayah dahulu pernah menyertai usrah kerana ayah dahulu mengambil pengajian sarjana muda dalam bidang kejuruteraan mekanikal di University of Missouri Rolla, Missouri, Amerika Syarikat. Dan kerana itulah ayah punya sedikit sebanyak ilmu pengetahuan Islam yang saya kira agak mantap yang boleh dikongsikan bersama anak-anak beliau. Ayah juga berfikrah Islam dan tidak dilupakan juga... berfikiran liberal, heh. Syukur saya punya ayah seperti ini.

"Ok, ayah. Doakan Muhaimin ya dalam pengajian asasi saya ni!" saya mencium tangan dan pipi ayah sebelum saya kembali ke kolej meninggalkan ayah bagi memulakan semester keempat (semester terakhir) dalam pengajian APIDS saya. Saya mendapat suntikan baru dalam perjuangan menuntut ilmu kerana-Nya. Insya-Allah, teruskan melangkah!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA