Ahad, 7 Disember 2014

#135 - SUNGAI POLITIK


Apabila saya bersua muka dengan beberapa lapisan masyarakat dan bertanyakan atau bersembang perihal politik, antara jawapan klise yang selalu saya peroleh daripada mereka yang tidak meminati bab politik ini ialah "politik itu kotor".

Politik itu kotor. Ya, saya mengakui politik zaman kini memang sangat kotor dengan asbab tangan-tangan mereka yang mengotorinya. Ok, kalau kau sudah tahu bahawa politik zaman ini sangat kotor, apa usaha yang telah kaulakukan untuk membersihkannya (menyucikannya)? Dengan tidak mahu melibatkan diri dalam politik? Atau jangan bercakap soal politik? Atau tidak mahu ambil pusing langsung tentang politik dan hanya berpeluk tubuh, mendiamkan diri, serta berkelubung di dalalm selimut membiarkan saja politik terus kotor dan kotor? Begitu?

Come on guys, jangan sempitkan minda dan pemikiran anda bahawa politik itu hanya berkisar dalam politik kepartian saja. Sangat luas kot bidang politik ni. Hatta kau nak berkeluarga pun (mencari laki bini) termasuk dalam bidang politik jugak tau. Yeke? Habis yang kau duk ralit membasahi lidah kau dengan "oh bakal imamku", "oh tulang rusuk kiriku" bukan ke maksudnya kau nak memilih seseorang untuk menjadi pemimpin untuk keluarga kau atau pun kau yang akan menjadi pemimpin terhadap so-called tulung rusuk kiri kau tu?

"Bukan, aku tengok politik ni kotor sangat, tak mahulah aku ambik port dalam benda-benda camni." Nak tanya, politik sahajakah yang kotor hingga menyebabkan kau mahu lari dari mengambil tahu soal politik? Bagaimana pula dengan sistem kehidupan yang lain; ekonomi, sosial, pendidikan, dan lain-lain? Tidakkah setiap satu itu pun sudah kotor juga? Dengan masalah riba, masalah sosio-ekonomi, masalah pendidikan negara yang sudah jauh tersasar dari falsafah pendidikan kebangsaan, dan banyak lagi; tapi kau boleh je layan lagi benda-benda kotor macam tu. Apabila masuk soal politik, terus kaucakap, "Eh, tak boleh! Politik itu kotor! Kotor!" Apakah? Seolah-olah macam kau dah sekularkan Islam ni la, sebab kau dah serupa menjuzukkan Islam ni dengan menolak soal politik, sedangkan Islam ini syumul.

Sebab tu saya mohon sangat, tolong ambil cakna dengan setiap isu yang berlaku dalam kalangan kita ni. Jangan jadi bodoh sombong (ignorant). Cubalah untuk berusaha mengikut kadar kemampuan masing-masing. Tak boleh buat banyak, sikit pun jadilah. Jangan tak buat langsung dan korek hidung sahaja.

But above all, segala kerosakan dan kekotoran ini hakikatnya ada satu je jalan penyelesaiannya, iaitu kembali kepada Islam. Nak bersihkan politik? Kembali kepada Islam. Nak bersihkan ekonomi? Kembali kepada Islam. Pendek kata panjang cerita, Islam is the solution. Tapi kalau ada manusia spesies kau yang tak kisah pasal semua ni, nak harapkan siapa lagi? We're Muslims, right?


By the way, tahniah diucapkan kepada Pro-Mahasiswa Universiti Malaya yang berjaya mengekalkan kemenangan dalam Pilihan Raya Kampus (PRK) UM 2014 pada 4 Disember yang lalu dengan keputusan seperti berikut:
  • Pro-Mahasiswa: 21 kerusi
  • Penggerak Mahasiswa: 16 kerusi
  • Bebas: 2
  • Progresif: 1
Semoga dapat menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan sebaik mungkin dalam mengangkat serta mewakili suara mahasiswa. Saya Ahmad Muhaimin, pelajar tahun dua Asasi Pengajian Islam dan Sains UM, dan saya tidak dapat mengundi pada tahun ini. Sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA