Sabtu, 18 Jun 2016

#168 - BERHENTILAH MERUNGUT DAN BERSYUKURLAH!


#TadabburQuran
#Day13
#Juz13

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِى لَشَدِيدٌ

Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahkan nikmat-Ku kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azab-Ku amatlah keras."

Ibrahim (14: 7)

---

󾁆 Allah SWT berfirman, walau kita hanya sedikit sahaja menunjukkan kesyukuran (Dia tidak meminta banyak kesyukuran daripada kita), Allah telah bersumpah bahawa Dia pasti akan terus menambah, menambah, dan menambah kepada kita. Hanya dengan kita menunjukkan sedikit kesyukuran.

󾁆 Persoalannya, kita hendak mengekspresikan kesyukuran ini kepada siapa? Tentu kita akan berfikir bahawa kita perlu bersyukur kepada Allah, tetapi Allah tidak menyebut diri-Nya sendiri. Justeru, boleh jadi kita perlu bersyukur kepada Allah, bersyukur kepada ibu bapa, bersyukur kepada guru-guru, bersyukur kepada sahabat-sahabat, bersyukur terhadap kesihatan kita, dan lain-lain yang kita perlu bersyukur kepadanya kerana telah melakukan sesuatu untuk kita.

󾁆 Kita hanya perlu menjadi orang yang bersyukur, berterima kasih, dan menghargai walaupun sedikit. Bersyukur bukan hanya dengan sekadar mengucapkan "Alhamdulillah". Bersyukur adalah suatu sikap, gaya hidup, dan cara berfikir. Allah berjanji bahawa "لأزيدنّكم" (Aku pasti akan tambah kepadamu). Ini ialah janji Allah, tiada ragu-ragu lagi.

󾁆 Dalam al-Quran, Allah selalunya akan menggunakan kata ganti nama "Kami" bagi menunjukkan diri-Nya. Hanya pada beberapa keadaan, Allah menggunakan kata ganti nama "Aku". Jadi, dalam ayat ini, Allah telah menggunakan kata ganti nama" Aku". Jadi, timbul persoalan sekali lagi, apa yang Allah ingin tambah kepada kita?

󾁆 Kita mungkin boleh berkata bahawa Allah akan tambah kepada kita pengetahuan, kebijaksanaan, kesabaran, dan banyak lagi. Kita tidak mampu untuk hanya berkata, "Ya Allah, tambahi aku..." tanpa ada subjek di belakang. Kita hendak tambah apa? Dalam ayat yang lain, Allah ada berfirman seperti "زادتهم إيمانًا" (bertambah keimanan mereka). Allah tidak hanya menyebut Dia akan menambahi mereka. Tetapi dalam ayat yang kita bincangkan ini, kalau kita dapat menunjukkan kesyukuran walau sedikit, Dia akan menambah kepada kita. Yalah, tambah apa?

󾁆 Haaa... Inilah keindahan ayat ini! Allah tidak menghadkan apa yang Dia ingin tambah kepada kita. Motivasi bagi kita untuk terus bersyukur melalui ayat ini bahawa Allah pasti akan terus, terus, dan terus memberikan apa-apa saja yang bermanfaat untuk diri kita. Asalkan kita zahirkan kesyukuran kita kepada-Nya.

󾁆 Adakah kita tahu bahawa ayat ini sebenarnya merupakan sebahagian daripada intipati ucapan Nabi Musa AS? Nabi Musa mengungkapkan ayat ini ketika baginda memberi ucapan kepada Bani Israel selepas mereka berjaya menyeberangi Laut Merah yang terbelah dua. Setelah Bani Israel menyeberangi laut tersebut, mereka masih terkenang akan memori pahit anak-anak mereka yang telah disembelih oleh Firaun pada tahun-tahun sebelum itu. Mereka ialah ibu bapa yang hati mereka masih berparut luka yang dalam setelah melihat dan melalui pelbagai seksaan. Jadi, Musa AS bukan memberikan khutbah kepada mereka tentang kesabaran, tambahan pada waktu itu mereka sedang berada di padang pasir, namun sebaliknya baginda telah berkhutbah mengenai kesyukuran kerana hakikatnya, kita sekali-kali tidak akan dapat memperoleh kesabaran jika kita tidak mempunyai kesyukuran. Kesyukuran datang sebelum kesabaran. Ya, jika kita boleh bersyukur, Allah pasti akan menjaga setiap keperluan kita dan akan menambah, menambah, dan menambah lagi.

󾁆 Namun begitu, jika kita bersikap sebaliknya iaitu kufur, tidak bersyukur, tidak berterima kasih, atau tidak menghargai, kita tidak akan dapat melihat kebaikan dalam hidup. Allah boleh saja berkata, "jika kamu tidak bersyukur, maka Aku pasti akan menarik segala pemberian dan menyeksamu." Tetapi, Allah tidak berfirman seperti itu, sebaliknya Dia berfirman: "إن عذابي لشديد" (sesungguhnya azab-Ku amat pedih). Bunyinya ayat ini seperti sangat keras, bukan? Tetapi sebenarnya, pernyataan ini bukan bermaksud "jika... maka..." Dalam bahasa Arab, ayat itu akan menjadi suatu pernyataan "jika... maka..." apabila ada huruf "ف" (maka). Contoh, kalau frasa tadi berbunyi seperti ini: "ولئن كفرتم فإن عذابي لشديد", maka frasa itu akan membawa maksud "jika kamu kufur, maka sesungguhnya azab-Ku pasti amat keras."

󾁆 Tetapi, frasa tadi tiada perkataan "maka". Tahu apa maksudnya? Maksudnya ayat tadi bukan ayat penyata. Maksudnya lagi, Allah tidak berbuat bahawa jika kita tidak bersyukur, Dia akan menyeksa kita. Allah berkata "jika kamu kufur, .........." Allah tidak menghabiskan ayat tersebut, sebaliknya Dia terus memulakan ayat yang baru, iaitu "sesungguhnya azab-Ku amat pedih." Dia tidak menghubungkan kedua-dua ayat tersebut secara tatabahasa.

󾁆 Hal ini yang sepatutnya kita perlu bersyukur kerananya. Fakta di sini ialah Allah tidak meletakkan "ف" kerana jika Dia meletakkan "ف", tentu akan membawa maksud begini: "Jika kamu kufur, maka kamu sebaiknya perlu tahu bahawa azab-Ku adalah sangat keras." Tetapi, Allah berfirman di sini: "Jika kamu kufur, .........." Tiada apa-apa. Kemudian, Dia terus berfirman: "sesungguhnya azab-Ku amat pedih." Dia tidak meletakkan huruf "ف" itulah yang sepatutnya perlu kita bersyukur selama-lamanya.

󾁆 Subhanallah, betapa indahnya ayat ini! Betapa berkuasanya khutbah yang telah disampaikan oleh Nabi Musa AS kepada Bani Israel sehingga Allah mengambil kata-katanya menjadi sebahagian daripada ayat al-Quran. Semoga Allah 'azza wa jalla membantu kita untuk belajar daripada keindahan hikmah al-Quran serta menjadikan kita seorang yang bersyukur dan sentiasa optimis melihat sesuatu dari sisi yang positif. Berhentilah menjadi orang yang muram, pesimis, dan hanya nampak keburukan daripada sesuatu. Juga, berhentilah daripada asyik mengkritik dan sinis sepanjang masa. Jadilah orang yang pandai menghargai dan berterima kasih terhadap setiap orang dan setiap perkara di sekeliling kita; ibu bapa, guru-guru, sahabat-sahabat, rumah, sekolah, kolej, universiti, kesihatan, fizikal tubuh badan, dan banyak lagi.

󾁆 Berhentilah mengeluh tentang sifat tubuh badan kita sama ada kurus, gemuk, pendek, dan lain-lain. Berhentilah merungut jika kita sakit seminggu kerana ada orang yang lebih hebat kesakitannya berbanding diri kita. Mulakan hari kita dengan senyuman dan penuh perasaan gembira. Semoga kita termasuk dalam golongan yang dijanjikan oleh Allah untuk ditambah segala nikmat-Nya kepada kita, amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA