Sabtu, 25 Jun 2016

#175 - PENYEMBUH BAGI PENDERITAAN EMOSIONAL


#TadabburQuran
#Day20
#Juz20

وَأَصْبَحَ فُؤَادُ أُمِّ مُوسَىٰ فَٰرِغًا ۖ إِن كَادَتْ لَتُبْدِى بِهِۦ لَوْلَآ أَن رَّبَطْنَا عَلَىٰ قَلْبِهَا لِتَكُونَ مِنَ ٱلْمُؤْمِنِينَ

Dan (sepeninggalannya) menjadilah hati ibu Musa kosong; sesungguhnya ia nyaris-nyaris menyatakan perihal anaknya itu dengan berterus-terang jika tidaklah Kami kuatkan hatinya (dengan perasaan sabar dan tenang tenteram), supaya tetaplah ia daripada orang-orang yang percaya (akan janji Allah).

Al-Qasas (28: 10)

---

󾁂 Alhamdulillah, kita sudah masuk hari ke-20 Ramadan! Ayat ini bercerita perihal ibu kepada Nabi Musa AS dan seharusnya menjadi sangat dekat dengan hati kita kerana kesemua manusia pasti pernah melalui pengalaman yang membawa kepada trauma secara emosinya.

󾁂 Kita juga mungkin pernah berasa terseksa sebagai akibat kehilangan orang yang tersayang, menanggung kesakitan, atau kesakitan itu berpunca daripada orang lain seperti kata-kata ibu bapa terhadap kita, kata-kata anak terhadap ibu bapanya, ataupun kata-kata antara suami dan isteri serta antara kawan-kawan.

󾁂 Contoh musibah lain yang menimpa kehidupan kita seperti kehilangan pekerjaan, harta benda, tempat tinggal, atau mungkin lebih teruk daripada itu. Berapa ramai lagi umat manusia di atas muka bumi ini yang hidup mereka lebih banyak berhadapan dengan situasi yang lebih ngeri yang tidak mampu kita bayangkan? Kanak-kanak di tempat lain ada yang menanggung penyeksaan yang lebih dahsyat berbanding kanak-kanak di tempat kita. Banyak lagi realiti lain yang berlaku di sekeliling kita.

󾁂 Justeru, ayat al-Quran di atas merupakan sebuah pengharapan yang sangat agung kerana apabila manusia menghadapi kelukaan emosi dan jiwa, mereka berfikir bahawa mereka tidak dapat pulih dan meneruskan kehidupan seperti biasa. Dalam ayat tersebut, ibu kepada Musa AS mendepani cabaran yang amat besar iaitu beliau terpaksa meletakkan anaknya di dalam air. Sukar untuk kita bayangkan bagaimana seorang ibu terpaksa melakukan perkara seperti itu. Tetapi, beliau cuma ada dua pilihan: sama ada melihat anaknya disembelih oleh tentera Firaun di hadapan matanya atau membawa Musa dan meletakkannya di dalam sebuah bakul yang belum diuji tahap kalis airnya, kemudian membiarkannya mengalir dibawa aliran sungai.

󾁂 Sesungguhnya, Allah SWT yang memberinya ilham dan kekuatan untuk melakukan yang sedemikian kerana ibu Musa pasti tidak mampu membuat keputusan tersebut secara emosinya. Namun begitu, selepas beliau meletakkan anaknya Musa di dalam sungai, hatinya berasa sangat hiba dan trauma menyaksikan Musa pergi dibawa arus dan beliau pasti tidak dapat mendapatkan anaknya kembali. Pasti banyak timbul persoalan, adakah baginda akan lemas atau tidak? Adakah buaya akan melahapnya? Adakah tentera Firaun dapat mengesan baginda lalu membunuhnya? Benar, fikiran ibu Musa pasti sangat resah dan hatinya kosong memikirkan pelbagai kemungkinan buruk bakal terjadi.

󾁂 Kita boleh bayangkan bagaimana perasaan ibu Musa ketika itu seperti orang yang baru saja menerima berita yang tragis. Matanya tidak berkelip, mulutnya terkunci, dan emosinya lumpuh secara keseluruhan. Begitulah keadaan yang sedang beliau lalui. Beliau hampir-hampir saja membocorkan rahsianya dengan berteriak, "itu anakku!" Tetapi jika beliau bertindak sedemikian, anaknya pasti akan dibunuh. Kalaulah tidak kerana Allah kuatkan dan tetapkan hatinya (فؤاد) yang meradang, nescaya rahsia itu pasti bocor. Tetapi, Allah telah membuatkan hatinya (قلب) tenang dan kembali normal.

󾁂 Ingin tahu kenapa ada sebahagian orang yang apabila ditimpa musibah yang membawa kepada trauma, tetapi mereka tidak dapat pulih? Sebabnya ialah Allah tidak mengikat dan meneguhkan hati mereka. Hakikatnya, kita sebagai manusia biasa tidak mampu untuk memulihkan emosi yang hancur, tetapi kita belajar daripada ayat ini bahawa Allah Maha Berkuasa menyembuhkan hati kita dan membuatkan kita terus kuat untuk melangkah. Kita boleh berkata kepada diri sendiri: "Aku tak kuat untuk menghadapi semua ini." Namun hakikatnya, Allah SWT boleh mengikat hati kita dan cukuplah keimanan bagi memungkinkan kita terus melangkah dalam kehidupan.

󾁂 Bagaimana seorang ibu mampu menghadapi trauma dengan meletakkan anaknya di dalam sungai dan mungkin tidak dapat berjumpanya lagi? Ya, Allah telah menguatkan hatinya. Beliau bukan saja mampu mengatasi trauma tersebut, tetapi beliau juga mampu berfikir dengan jelas selepas itu dengan menghantar kakak kepada Musa AS untuk mengawasinya. Ibu Musa mungkin tidak dapat berfikir secara rasional jika bukan kerana campur tangan Allah. Beliau juga bukan seorang Nabi (sudah tentu bukan seorang Nabi kerana beliau ialah seorang wanita), tetapi hanya seorang hamba yang beriman.

󾁂 Jadi, jika kita menghadapi trauma atau musibah yang menggugat emosi, yakinlah bahawa Allah boleh masuk campur serta memberi kita ketenangan minda dan kedamaian hati semula. Sama ada kebimbangan, ketakutan, kesedihan, kemarahan, atau apa-apa bentuk kesakitan emosional dalam diri yang menimpa kita, Allah boleh menghilangkan segala parut dan luka emosi tersebut dari hati kita.

󾁂 Semoga kita sentiasa mampu untuk memohon kepada Allah agar Dia menghilangkan segala kedukaan dan meneguhkan hati kita agar kita tergolong dalam kalangan mereka yang benar-benar beriman serta hidup dengan spiritual dan emosional yang sihat. Amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA