Rabu, 29 Jun 2016

#179 - SEBUAH MESEJ HARAPAN


#TadabburQuran
#Day24
#Juz24

۞ قُلْ يَٰعِبَادِىَ ٱلَّذِينَ أَسْرَفُوا۟ عَلَىٰٓ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا۟ مِن رَّحْمَةِ ٱللَّهِ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ يَغْفِرُ ٱلذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُۥ هُوَ ٱلْغَفُورُ ٱلرَّحِيمُ

Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hamba-Ku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Al-Zumar (39: 53)

---

❄ Dalam ayat ini, perkara pertama yang perlu diberi perhatian ialah kalimah "قل" (katakanlah), iaitu Allah memerintakan Nabi-Nya untuk menyampaikan pesanan. Hal ini adalah penting kerana ayat ini menjadi sebuah mesej harapan. Perkara pertama yang kita belajar ialah kita sebagai da`i dan agen yang menyampaikan mesej-mesej Islam, antara tugas utama kita ialah kita sendiri perlu menyebarkan harapan kepada mad`u (orang yang didakwah). Itulah hakikat di sebalik kalimah "قل". Allah boleh saja berfirman secara terus kepada manusia tanpa meletakkan kalimah "قل", tetapi Dia tidak melakukan sedemikian. Hal ini yang demikian kerana Nabi SAW sememangnya diutuskan untuk menyampaikan harapan, ibaratnya dengan meletakkan tangannya di atas bahu seseorang, dan berkata, "saya ada sesuatu hendak berkongsi dengan kamu."

❄ Allah berfirman: "يا عبادي" (wahai hamba-hamba-Ku). "عباد" sebenarnya berbeza daripada "عَبِيد". "عَبِيد" digunakan untuk kesemua hamba dalam al-Quran dan secara spesifiknya, untuk hamba-hamba yang tidak beriman kepada Allah. Contoh ayat: "وما ربك بظلّامٍ للعبيد" (dan Tuhanmu tidak pernah menzalimi "`abid"). Ya, Tuhan tidak pernah menzalimi hamba-Nya, bahkan hamba-Nya yang menzalimi diri mereka sendiri. Manakala kalimah "عباد" pula digunakan untuk hamba-hamba yang baik. Ayat di atas sebenarnya ditujukan kepada orang-orang yang berdosa, tetapi Allah berkata bahawa mereka masih boleh tetap menjadi hamba-Nya dan bertaubat.

❄ Kita mungkin telah melakukan perkara yang melampaui batas, yang menyebabkan kita menghampiri perkara yang haram lalu memasukinya, namun selepas itu kita berasa sangat-sangat bersalah atas kelakuan kita. Ingat! Kita masih hamba kepada-Nya, jangan putuskan hubungan dengan-Nya. Kita telah melakukan dosa dan kita takut untuk kembali bertemu Allah kerana terdapat segunung dosa lampau berada di belakang kita. Allah tahu yang kita telah bersalah terhadap diri sendiri dan Allah tahu dosa kita terlampau tinggi dan membuatkan kita tertekan sehingga kita berfikir, "siapa saya untuk kembali kepada Allah? Dosaku terlampau banyak." Jangan, jangan begitu!

❄ Apa yang Allah kata? "لا تقنطوا من رحمة الله" (janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah). Allah sedang memberitahu kita bahawa kasih sayang dan perhatian-Nya jauh lebih tinggi dan lebih besar daripada dosa kita. Tiada satu saat pun dalam hidup kita, selagi kita menarik dan menghembus nafas, pintu rahmat Allah telah tertutup. Tiada. Sedangkan Allah masih membuka pintu rahmat walaupun kepada mereka yang akan berada pada tingkat yang paling bawah di dalam neraka iaitu golongan munafik (rujuk #TadabburQuran #Day6 #Juz6). Ya, mereka masih boleh bertaubat! Apatah lagi kita?

❄ Ayat ini bukannya dimulakan dengan seruan terhadap orang munafik pun. Tidak! Tetapi Allah berkata, "wahai hamba-Ku..." Kita masih hamba-Nya. Kita tidak diancam untuk berada pada tingkat neraka yang paling bawah pun, kenapa perlu kita putus harapan dengan Allah? Sedangkan orang munafik pun masih mempunyai harapan kepada Allah, jadi kita sepatutnya jangan sekali-kali berfikir bahawa kita telah berada di luar pengharapan kepada-Nya.

❄ Jangan terkeliru mengenai apa pandangan manusia terhadap kita dengan apa pandangan Allah terhadap kita. Manusia mungkin berfikir bahawa kita ialah manusia yang jahat lalu menyingkirkan kita. Tetapi, hanya Allah yang Maha Satu yang tidak akan sesekali menyingkirkan kita.

❄ Akan ada manusia yang sering melakukan pelbagai perkara yang merosakkan dan mencelarukan. Tetapi, mereka masih ada hubungan dengan Allah, iaitu mungkin solat Jumaat setiap minggu, atau solat sunat hari raya, atau cuma berpuasa dalam bulan Ramadan. Itu pun bukan setiap hari. Mungkin cuma beberapa hari. Hanya itu sahaja amalan yang mereka ada. Kita mungkin termasuk dalam salah seorang golongan itu. Sekurang-kurangnya masih ada satu pintu yang terbuka! Tidakkah kita berfikir bahawa pintu itu cukup untuk kita masuk melaluinya dan kembali kepada Allah?

❄ Kembalilah kepada-Nya, terimalah bahawa kita telah melakukan kesilapan. Dia itu Tuhan kita, dan Dia sedang memberitahu kita yang Dia sangat mencintai kita. Allah sedang menunggu kita, pulanglah kepada-Nya dan kembali berfikir hakikat kehidupan. Apa yang akan Dia lakukan jika kita kembali kepada-Nya?

"إِنَّ ٱللَّهَ يَغْفِرُ ٱلذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُۥ هُوَ ٱلْغَفُورُ ٱلرَّحِيم"

Tiada keraguan lagi bahawa Allah pasti akan menutup dan mengampunkan dosa kita secara KESELURUHANNYA. Selesai. Kita cuma perlu kembali kepada Allah dan bertaubat kepada-Nya. Kita boleh membuat permulaan baru sekali lagi, kita boleh melakukannya, dan Allah pasti menerima taubat kita.

❄ Kita sudah semakin hampir menuju ke penghujung bulan Ramadan, tinggal beberapa hari saja lagi. Inilah masa yang terbaik untuk memohon keampunan daripada Allah. "Ya, Allah! Aku memohon permulaan yang baharu. Aku tahu aku telah menzalimi diriku sendiri. Aku telah banyak melakukan dosa dan kesalahan..." Duduk dan berbicaralah dengan Allah pada waktu malam. Hanya kita dan Allah. Beritahu segala dosa kita, akui segala kesalahan yang telah kita perbuat. Mengadu saja kepada-Nya walau dalam bahasa apa sekalipun. Menangislah kepada-Nya. Air mata yang mengalir itu akan membuatkan kita semakin akrab dengan Allah berbanding sebelumnya. Biarlah air mata yang mengalir itu hanya kerana-Nya, hanya antara kita dan Allah, bukan kerana sesiapa.

❄ Sambutlah tawaran Allah bahawa Dia Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani akan hamba-hamba-Nya. Hanya Dia yang Maha Satu yang sentiasa menunjukkan rahmat, kasih sayang, dan penjagaan-Nya kepada kita. Inilah minggu yang terbaik untuk kita memulakan sesuatu yang baharu dan memastikan kesemua dosa kita terhapus. Mari bersama-sama berdoa moga-moga kita diberikan kekuatan oleh Allah untuk bertaubat serta menjadi inspirasi kepada keluarga dan setiap orang di sekeliling kita untuk terus berubah dan mengakrabkan diri kepada-Nya. Amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA