Ahad, 4 September 2016

#191 - KULIAH DAN MAKANAN HALAL

Peta kampus Chonnam National University. Sila klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.

1 September 2016.

Berakhirnya hari orientasi sebagai pelajar pertukaran antarabangsa bersekali dengan berlalunya hari terakhir bulan Ogos. Kini, satu September membuka tirai dengan megahnya. Hari pertama bulan kesembilan dalam kalendar Masihi itu dimulai dengan hari pertama kuliah di Chonnam National University (CNU). Ya, saya sudah bersedia dari segi fizikal, mental, dan emosional bagi menikmati permulaan hari ini!

Pendaftaran kursus untuk dipelajari sepanjang tempoh satu semester keberadaan saya di sini telah pun dilaksanakan oleh pihak CNU Office International Affairs (OIA) ketika saya masih berada di tanah air lagi. Pada masa itu, pihak CNU OIA meminta setiap pelajar pertukaran untuk memilih subjek yang diingini berdasarkan senarai kursus yang ditawarkan ketika "Fall Semester" di CNU. Selaku mahasiswa Pengajian Islam dan Teknologi Maklumat (IT), tentu sekali saya akan mencari subjek yang berkaitan dengan IT terlebih dahulu dengan harapan agar saya dapat melakukan pemindahan jam kredit seterusnya tidak perlu melanjutkan tempoh pengajian saya untuk satu semester lagi di Universiti Malaya (UM).

Tetapi, saat mata ralit mencari dan menatal jadual kursus yang diberikan oleh pihak mereka, tidak tertulis walau satu subjek pun yang bersangkut-paut dengan IT. Aiya, macam mana boleh tidak ditawarkan ini? Kalau hendak mencari kursus Pengajian Islam pula, jangan mimpilah. Ini CNU beb, bukan UIM (Universiti Islam Madinah). Hmm, nampak gayanya, terpaksalah saya memilih kursus-kursus yang tiada kaitan dengan pengkhususan saya. Walhasil, saya perlu menambah satu semester lagi sepanjang tempoh empat tahun pengajian Sarjana Muda saya, sekaligus bergraduasi agak lewat berbanding rakan-rakan yang lain. Uwaaa, kahwin lewatlah saya ~

Hehe, tidak mengapalah. Insya-Allah, ada hikmah di sebalik semua yang berlaku. Allah sudah mentakdirkan saya untuk menuntut ilmu di sini, jadi tentunya Dia yang Maha Arif lebih mengetahui mana yang terbaik untuk diri saya, bukan? Jadi, cari punya cari, akhirnya saya berjaya memilih tiga buah kursus yang pada pandangan saya kelihatan agak menarik untuk dipelajari. Berikut ialah senarai kursus tersebut:

  • Special Seminar in Sociology
  • Introduction to Korean History
  • Introduction to Psychology

Jumlah jam kredit: 9

Jam 8.30 pagi, saya berserta sahabat-sahabat yang mengambil kursus yang sama seperti saya berjalan kaki menuju ke kelas pertama pada hari itu, Introduction to Korean History. Suasana kampus pada pagi itu kelihatan sangat meriah dengan para penuntutnya berjalan kaki beramai-ramai. Tidak kurang juga yang menunggang basikal untuk hadir ke kelas masing-masing. Jarang sekali untuk melihat pemandangan sebegini di UM. Benar, di sini tidak disediakan perkhidmatan bas ulang-alik (shuttle bus) sepertimana di kebanyakan kampus, termasuk di UM. Jadi, pelajar-pelajar yang tidak berkenderaan perlu bergerak ke sana dan ke mari di dalam kawasan varsiti dengan hanya menggunakan sepasang kaki. Apa yang saya perhatikan, hanya pensyarah, pekerja, dan pelajar yang tinggal di luar kawasan kampus sahaja yang membawa kereta atau motosikal di dalam CNU. Selebihnya, pelajar-pelajar seperti kami yang menetap di dormitori, hampir kesemuanya bergerak ke fakulti atau jabatan masing-masing dengan hanya berjalan kaki!

Kami tiba di Institute of Liberal Education beberapa minit sebelum jam 9.00 pagi setelah agak tersesat sebelumnya (tak ada la sesat mana) kerana hampir terlupa di mana lokasi bangunan tersebut. Lebih kurang 10 minit sahaja perjalanan biasa dari bilik ke kelas. Awal-awal kelas begini, perasaan teruja itu sememangnya akan menguasai diri. Yalah, pertama kali kot belajar di tempat asing, mana tak excited. Rasanya perasaan cuak atau berdebar itu tiada pula wujud dalam diari hari itu, lebih-lebih lagi saya merupakan seorang yang cool, ditambah pula dengan Profesor yang mengajar subjek ini cool juga, heh.

Pensyarah yang mengajar kami untuk subjek Introduction to Korean History.

Antara kata-kata Prof. Im yang paling diingati pada hari pertama pembelajaran ialah "You are very lucky" dengan sebutan Inggeris gaya orang Korea tulen, lebih-lebih lagi pada kalimah "lucky" yang disebut ibarat "loki". Agak lucu juga sebenarnya apabila mendengar beliau menyebut perkataan tersebut. Mengapa?

Kata beliau, kami sepatutnya berasa bertuah belajar subjek ini dengan beliau kerana beliau akan mengajar sejarah mengenai Korea atas kapasiti sebagai "historian" (ahli sejarah), bukan sebagai "nasionalist" (nasionalis). Makna kata, beliau akan mengajar subjek ini dengan penuh telus tanpa ada sebarang kecenderungan (bias) terhadap kerajaan atau pemerintah. Kata beliau lagi, beliau juga akan bebas mengajar tanpa unsur patriotisme sepertimana yang dilakukan para pensyarah atau rakyat Korea lain apabila bercerita mengenai Korea Selatan. Nampaklah kesungguhan di situ bahawa beliau benar-benar ingin menjadi seorang yang neutral sepanjang pengajaran berlangsung. Tambahan pula, sebelum itu pada tahun 2013, beliau juga pernah mengajar subjek ini kepada beberapa orang pelajar antarabangsa (termasuk pelajar Malaysia) sambil menunjukkan gambar anak muridnya pada slaid. Jadi, beliau pun dengan berkata dengan bangganya, "I'm very lucky as well" :D

***

Selesai kuliah pertama jam 10.15 pagi, saya dan sahabat-sahabat bergerak untuk pergi ke bangunan Student Union 1 bagi melakukan pemeriksaan kesihatan. Student Union di sini ibarat Kompleks Perdanasiswa (KPS) UM. Sebagai tambahan, terdapat tiga buah bangunan Student Union di sini (rujuk peta kampus di permulaan perenggan). Sebelum kami tiba ke sana, kami mengambil kesempatan untuk bergambar di hadapan bangunan Yongbong, bangunan tertua di CNU kerana rekaan bangunannya yang sangat cantik memaksa kami untuk bergaya di hadapan bangunan tersebut. Saya tidak pasti bagaimana sejarah di sebalik bangunan itu. Kelihatannya bangunan tersebut semacam sudah tidak digunakan lagi.

Ini dia bangunan yang dimaksudkan.

Bangunan Yongbong yang bersejarah. Cantik, bukan?

Adib dan Sollehin.

Penulis yang macho. Gambar ini terpaksa disunting disebabkan gambar asal diambil dengan agak senget dan tidak sekata oleh si jurukamera tidak bertauliah dan tidak perfectionist :P

Oh, ada berita baik!

Ketika berada di Student Union 1, saya telah menerima sebuah e-mel balasan daripada Miss Byeol Jeon yang menyatakan permohonan maaf rentetan daripada aduan saya malam sebelumnya mengenai masalah buddy yang masih belum saya bertentang mata sejak hari pertama saya tiba di sini. Bukan sekadar itu sahaja, malah Miss Byeol juga telah memilih seorang buddy yang baru untuk saya menggantikan buddy yang lama. Kalau buddy yang dahulu merupakan seorang lelaki, kali ini buddy yang terkini merupakan seorang wanita. Wohoo! Eh, tersuka pula dia!

Ketika urusan di Student Union hampir selesai, saya menerima sebuah e-mel lagi. Kali ini daripada pasangan buddy saya yang baru itu pula. Akhirnya, salam perkenalan diterima juga oleh saya daripada si buddy. Berikut ialah mesej yang dihantar olehnya:

"Hello Muhaimin.
My name is Hyein, and your buddy.
Nice to meet you.
Actually, now I'm not in Korea, I'm in America.
But I will go back to Korea soon. I will arrive on 2nd September. During summer vacation, I went to Canada to study English. And after finishing the program in Canada, I was traveling for couple of days. So, it is not available to contact to me on the phone. Please contact me through email. If I go back to school, I will contact you. If u need a help or any question, just let me know. As soon as possible, I will do my best. Thank you and see u soon"

Oh, begitu! Disebabkan dia tidak berada di Korea pada masa ini, jadi saya tidak akan berjumpa dengannya dalam masa terdekat. Maka, terpaksalah saya memohon bantuan buddy yang lain dahulu dan menunggu beberapa hari lagi untuk saya dapat bertemu dengannya. Tidak mengapalah. Perbualan mesej melalui e-mel antara saya dan dia diteruskan sehingga hari saya bersua muka dengannya yang akan diceritakan dalam bab yang akan datang.

Jadi, selepas selesai urusan di Student Union 1, kami pun pulang ke dormitori bagi beristirahat. Saya dan seorang rakan perempuan, saudari Wahizatul atau Iza yang mengambil jurusan Akidah dan Pemikiran Islam, Akademi Pengajian Islam UM (APIUM) mempunyai satu kelas lagi untuk dihadiri, iaitu kursus Special Seminar in Sociology pada jam 3.00 petang nanti, sementara Adib dan Sollehin sudah selesai kuliahnya pada hari tersebut. Namun, mereka berpesan kepada saya sekiranya kelas Sosiologi yang bakal saya hadiri pada petang itu menarik, mereka akan mendaftarkan subjek itu juga untuk dipelajari. Tiadalah mereka membuang masa sangat duduk di CNU dengan hanya mengambil dua subjek sahaja, Introduction to Korean History dan Introduction to Psychology.

***

Jam 2.30 petang, setelah selesai berurusan di pejabat dormitori berkenaan pendaftaran cap jari untuk tujuan sekuriti, saya dan Iza pun bergerak ke kelas yang dimaksudkan di Department of Sociology. Pensyarah yang mengajar subjek itu ialah Prof. Julia Jiwon Shin. Walaupun beliau belum lagi memiliki ijazah kedoktoran (PhD) atau bergelar profesor penuh, namun kami tetap memanggilnya dengan gelaran "profesor". Begitulah sikap hormat pelajar Korea terhadap guru atau pensyarah mereka.

Di dalam kelas itu, hanya kami berdua sahaja pelajar antarabangsa dari Malaysia. Ada beberapa pelajar antarabangsa dari negara lain dan selebihnya ialah pelajar tempatan. Jadi, Prof. Julia mengajar subjek tersebut dalam dwibahasa. Sekejap bahasa Korea, sekejap bahasa Inggeris. Semasa beliau bersyarah dalam bahasa Inggeris, saya akan fokus terhadap kata-kata beliau, tetapi selepas itu beliau akan kembali bersyarah dalam bahasa Korea. Disebabkan majoriti pelajar di dalam kelas tersebut merupakan rakyat Korea Selatan, sepertimana yang kita sedia maklum bahawa pemahaman dan penguasaan bahasa Inggeris mereka adalah sangat lemah, jadi menurut Prof., beliau perlu bercakap dalam kedua-dua bahasa agar kesemua pelajarnya dapat memahami pengajarannya.

Saya pun berasa agak tidak selesa dengan cara tersebut, lebih-lebih lagi selepas Prof. menerangkan silibus dan kaedah pembelajaran untuk minggu-minggu seterusnya, termasuk pembahagian kumpulan dan sesi pembentangan yang akan bermula pada minggu depan. Entahlah, saya dapat berasakan akan berlaku kesukaran untuk saya kekal dan tabah berada dalam kelas ini untuk sepanjang minggu pengajian.

Jadi, usai kelas berakhir, saya pun berbincang dengan Iza dan menyatakan hasrat saya bagi menggugurkan (drop) kursus ini serta menggantikannya dengan subjek yang lain. Iza pun nampaknya seperti merasai 'derita' yang sama lalu bersetuju dengan cadangan saya, haha. Keputusan muktamad; saya akan menggantikan kursus ini dengan kursus yang lain. Tetapi, kena bawa berbincang dahulu bersama-sama sahabat-sahabat yang lain mengenai pemilihan subjek yang dirasakan sesuai dan menarik.

***

Kami telah berkenalan dengan seorang akak senior dari Malaysia yang menuntut di CNU. Kini, beliau berada dalam tahun kedua Ijazah Sarjana Muda Bahasa dan Sastera Inggeris. Akak yang berusia 24 tahun itu kami panggilnya sebagai "Kak Ernie". Saya tidak pasti bagaimana rakan-rakan wanita saya boleh berjumpa dan berkenalan dengan beliau. Tidak pula terlintas dalam fikiran saya untuk bertanyakan hal tersebut kepada mereka. Tidak mengapa, yang penting legalah sedikit hati kami kerana sekurang-kurangnya, ada pelajar senior Malaysia di sini yang boleh membimbing kami untuk meneruskan kehidupan di sini selain buddies. Bukan senang hendak ketemu sama orang senegara kami di Gwangju.


Malam itu, beliau telah mengajak kami pelajar Melayu Muslim yang mengikuti program pertukaran pelajar untuk makan malam di sebuah kedai makan yang ada menyediakan makanan halal. Alhamdulillah, buat pertama kalinya, dapat juga kami menikmati makanan berat yang halal lagi menyelerakan hasil bantuan Kak Ernie. Saya memilih untuk makan omelette rice with cheese (nasi telur dadar berserta keju). Sekali pandang macam nasi goreng pataya pun ada. Enak!


Gambar kedai makan yang dimaksudkan.

Menu yang tersedia di kedai makan tersebut. Makanan yang ditanda dengan pen merah ialah makanan halal. 

Gambar pelajar wanita yang menyertai makan malam pertama. Ada seorang rakan Malaysia kami yang tidak hadir. Kelihatan juga dua orang rakan kami dari Brunei yang duduk paling hujung dalam gambar (bersebelahan dinding), dua orang rakan kami berbangsa Cina (dua dan tiga dari kiri), dan Kak Ernie (paling kanan). Akak yang bertudung perang itu saya terlupa namanya, hehe.

Ini dia jejaka Malaya pujaan ramai :P

Ketika makan malam, kami mengambil kesempatan ini untuk bertanyakan Kak Ernie segala kemusykilan dan masalah yang kami hadapi sepanjang tiga hari pertama kami di sini seperti urusan penukaran wang, pembelian kad modul pengenalan pengenalan (SIM card) Korea, dan banyak lagi. Semestinya Kak Ernie yang telah berpengalaman hidup di Bumi Hallyu selama setahun lebih mampu menjawab serta meleraikan segala permasalahan yang timbul.

Selesai makan malam, Kak Ernie pun membawa kami berjalan-jalan secara ringkas di kawasan pekan kecil Gwangju yang terletak di belakang CNU. Beliau juga menunjukkan beberapa kedai yang ada menjual barangan atau peralatan yang jauh lebih murah jika dibandingkan dengan kedai serbaneka CU yang berada di dalam kampus. Alhamdulillah, saya sempat membeli beberapa barangan dan makanan sebagai bekalan bagi melayari kehidupan yang mendatang di CNU dengan lebih selesa. Kamsahabnida nuna Ernie atas bantuannya pada malam ini!

Begitulah kisah hari kuliah pertama merangkap hari kedua saya berada di Gwangju. Semoga hari-hari yang seterusnya akan kekal berada dalam keadaan baik, amin.

Jumaat, 2 September 2016

#190 - ANAK MERDEKA DI CNU

31 Ogos 2016.

Today is a brand new day!

Barangkali itu ayat yang terlafaz dari lubuk hati seorang anak muda bernama Ahmad Muhaimin saat menikmati pagi pertamanya di Chonnam National University (CNU). Waktu Subuh di sini masuk sekitar jam 4.45 pagi, berbeza sekali dengan waktu Subuh di Malaysia. Begitu jua saat matahari mula menampakkan dirinya pada kira-kira jam 6.00 pagi ke atas. Tika mata tertumpu pada pemandangan kota Gwangju berlatarkan langit duha nan indah dari tingkap bilik, lisan segera mengungkapkan kalimah tasbih memuji keindahan alam ciptaan-Nya. Foto pemandangan tersebut telah saya abadikan ke dalam laman Instagram peribadi.


Alkisahnya, sewaktu saya ingin memuat naik gambar di atas ke laman Instagram, saya perlu turun dari dormitori saya yang berada di tingkat ke-11 dan keluar ke kawasan rumah kedai yang terletak di belakang bangunan tempat saya menginap seperti yang tertera di dalam gambar. Hal ini yang demikian kerana, malam sebelumnya ketika saya baru tiba di dormitori ini, ketika saya cuba mencari dan menyambung Internet tanpa wayar (WiFi) ke dalam gajet saya sebelum tidur, terdapat hanya satu jenis sambungan WiFi sahaja yang percuma, boleh didapati, dan boleh disambung. WiFi yang saya gunakan itu pun berpunca dari kawasan rumah kedai tersebut. WiFi lain yang lebih laju termasuk WiFi bangunan penginapan ini mempunyai kata laluannya yang tersendiri.

Jadi, disebabkan 'WiFi rumah kedai' yang saya 'sedut' dari atas bilik adalah sangat perlahan dan agak menyakitkan hati (haha), lalu saya membuat keputusan untuk turun dan pergi ke kawasan kedai yang dipercayai menjadi sumber WiFi percuma itu. Hendak buat macam mana, saya hanya mampu bergantung sepenuhnya kepada 'talian hayat' WiFi ini bagi terus berhubung dan memberi perkembangan terkini kepada ahli keluarga, guru-guru, dan rakan-rakan di tanah air melalui media sosial. Kalau di rumah atau di UM pun, saya langsung tidak melanggan sebarang data atau pelan Internet. Mungkin hari-hari seterusnya, jika saya sudah dapat membeli kad modul pengenalan pelanggan (SIM) Korea yang mempunyai pelan Internet tersendiri, maka tidaklah perlu untuk saya hanya sekadar bergantung harap kepada WiFi saat menggunakan telefon pintar.

Maka, pagi itu mencatatkan sejarahnya yang tersendiri apabila secara rasminya, si empunya nama Ahmad Muhaimin melakukan derapan kaki dengan lebih gah dan berani di atas tanah daerah Bukgu secara bersendirian. Angin pada pagi itu agak kuat. Rasa sejuknya sedikit menikam tulang sumsum. Ya, pengalaman merasai deruan angin sebegini amat jarang sekali dapat dinikmati di Malaysia. Lalu, saya menarik nafas dalam-dalam dan menghembuskannya kembali sambil meluahkan rasa syukur yang tidak terperi ke hadrat Ilahi. "Alhamdulillah, terima kasih pada-Mu ya Allah, akhirnya aku sampai jua ke sini," bisik saya di dalam hati.

Pada jam 10.45 pagi, saya bertemu mata dengan salah seorang sahabat saya yang sama-sama menyertai program pertukaran pelajar ini, saudara Adib At Tamimi di hadapan bangunan penginapan setelah berbincang mengenai beberapa hal yang berbangkit di dalam aplikasi WhatsApp, bermula daripada soal kondisi dan lokasi bilik hinggalah kepada kisah ketibaan malam sebelumnya serta keadaan WiFi dormitori. Walaupun usianya tua dua tahun berbanding saya, namun dia masih berada dalam tahun kedua Sarjana Muda Usuluddin di Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (APIUM). Sebelum ini, dia telah pun bergraduasi dari peringkat diploma di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS). Dia mengambil jurusan yang sama dengan seorang lagi sahabat kami yang mengikuti program ini, saudara Sollehin, cuma usia saya dan Sollehin adalah sama. Disebabkan itu, kami menganggap Adib sebagai 'ketua delegasi' yang mengepalai 20 orang pelajar dari Universiti Malaya (UM) ke program pertukaran pelajar di CNU ini. Halamak ~

"La, WiFi dorm ni pakai password je ke? Ingatkan ada username sekali macam kat UM tu," ujar saya kepada Adib setelah mendapat tahu bahawa WiFi bernama "U+village" yang digunakan di bangunan penginapan itu hanya menggunakan kata laluan sahaja tanpa memerlukan nama pengguna. Hanya WiFi utama kampus CNU bernama "JNU" yang memerlukan nombor identiti (ID) dan kata laluan bagi membolehkan para warga kampus mengakses Internet. Begitulah serba sedikit kisah saya dan WiFi pada hari pertama di CNU, zzz.


Selepas itu, saya mendapat tahu bahawa buddy yang membantu saya malam semalam, Bakhodirjon Komilov rupa-rupanya ialah seorang warganegara Uzbekistan. Oh, ternyata tekaan saya bahawa dia berasal dari Russia atau Ukraine adalah meleset sama sekali! Saya juga diberitahu oleh Adib bahawa Bakho (saya dan rakan-rakan memanggilnya sebagai Khai Bahar sahaja, haha) juga merupakan seorang Muslim. Alhamdulillah, akhirnya jumpa juga saya dengan pelajar Muslim di sini. "Kalau saya tahu dia Muslim, dah lama saya ucap salam kat dia," monolog saya di dalam hati. Bakho mengingatkan saya pada malam semalam bahawa pada jam 12.45 tengah hari nanti, semua pelajar pertukaran dikehendaki berkumpul di hadapan kedai serbaneka CU, tempat yang sama saya turun dari bas semalam. Tujuan kami diminta berkumpul adalah kerana kami perlu bergerak bersama-sama ke suatu tempat sebelum jam 1.00 petang kerana satu majlis santai yang dinamakan sebagai "Welcoming Party" akan dikendalikan oleh pihak CNU Office of International Affairs (OIA) bagi menyambut kehadiran kami selaku pelajar pertukaran antarabangsa ke sini.

Di CNU, mereka mempunyai perkhidmatan penyediaan makanan sebanyak tiga kali sehari di dewan makan kepada mahasiswa yang menginap di dormitori. Hebat!

Beberapa minit sebelum pukul 12.45 tengah hari, saya yang ketika itu telah pun berada di bawah sejak pukul 10.45 pagi tadi berhasrat ingin naik ke bilik sebentar bagi membawa turun bekalan sebotol air minuman. Sejak saya tiba di Bumi Hallyu ini, entah kenapa bibir saya mengering pula tak fasal-fasal. Mungkin bibir saya tidak bersedia dengan perubahan suhu dan iklim yang berbeza antara Malaysia dan Korea Selatan. Jadi, saya perlu sentiasa melembapkan bibir dengan kerap meminum air kosong. Namun begitu, setelah saya turun dan kembali semula ke tempat perkumpulan di hadapan dewan makan CNU, dengan tidak semena-mena, sahabat-sahabat lelaki saya yang duduk berkumpul sekali tadi - Adib, Sollehin, Farid, dan Yugendran - telah ghaib entah ke mana. Eh, ke mana pula mereka ini menghilang? Bukankah saya telah memberitahu mereka yang saya akan naik ke atas bilik sekejap sebelum turun semula? Ah, sudah!

Mungkin mereka ada berjalan ke mana-mana kawasan sekitar bangunan dormitori, fikir saya. Lalu, saya mengambil keputusan untuk duduk dahulu di situ sambil menunggu kemunculan mereka. Tunggu punya tunggu, tak juga muncul-muncul. Bayang-bayang pun tak nampak, batang hidung apatah lagi! "Mana korang pergi ni? Hilang macam tu je, dahlah tak bagitau," kalbu saya menjerit sebagai tanda kurang berpuas hati dengan tindakan mereka. Pertanyaan saya di dalam WhatsApp tidak berbalas. Ya, mereka tidak menerima mesej daripada saya disebabkan simbol tick langsung tidak berubah menjadi dua. Mudah kata, telefon mereka tidak bersambung dengan WiFi. Hendak menelefon mereka lagilah mustahil. Jam pula telah melepasi angka 1.15 petang. Disebabkan saya telah mati akal, maka saya membuat keputusan untuk kembali saja ke kamar. Sambil itu, saya meneliti gajet bagi menunggu respon kalau-kalau mereka ada membalas mesej saya, namun keputusannya adalah menghampakan.

Baru saja terdetik niat di dalam hati untuk qailulah usai menunaikan fardu Zuhur dan melayani gajet, kira-kira jam 2.30 petang, si Adib akhirnya hadir dan memunculkan diri di dalam bilikku. Melihat saja batang tubuhnya yang terpacak di hadapan pintu, saya lantas mengasaknya dengan pelbagai persoalan mengenai kehilangannya dan kawan-kawan yang lain secara tiba-tiba di hadapan dewan makan sebentar tadi. Adib segera memohon maaf lalu menceritakan hal yang sebenar. Katanya, sewaktu saya naik ke atas bilik sebentar tadi, buddy si Sollehin telah pun sampai lalu mengajak Sollehin dan rakan-rakan yang lain untuk bergerak ke Global & Research Hub (GRH), tempat di mana "Welcoming Party" bakal dilangsungkan.


Menurut cerita Adib, mereka sudah pun cuba memberitahu buddy Sollehin bahawa mereka sedang menunggu saya untuk bergerak bersama-sama, namun mungkin kerana buddy itu tidak memahami apa-apa yang cuba disampaikan, buddy itu langsung saja berjalan tanpa memberi respon yang sewajarnya terhadap kata-kata mereka. Saya yang mendengar kisahnya hanya mampu menggeleng-gelengkan kepala. Entahlah, hendak mengatakan siapa yang bersalah dalam hal ini pun saya tidak tahu. Tidak mengapalah, benda sudah terjadi.

Lalu, saya segera bersiap dan mengikut Adib untuk berjalan ke tempat yang dimaksudkan. Agak jauh juga bangunannya dari tempat kediaman jika berjalan kaki. Patutlah nampak Adib mengah semacam sewaktu berpatah balik dari sana untuk mencari saya di kamar sebentar tadi. Sesampai saja di sana, baru saya mendapat tahu bahawa rupa-rupanya "Welcoming Party" telah pun tamat. Hai, nampaknya saya sudah terlepas program rasmi yang pertama pada hari yang pertama lagi. Nasib badan...

"Welcoming Party" yang saya tidak sempat menghadirinya, haha.

Sebahagian aplikasi yang sangat berguna sepanjang menjalankan kehidupan seharian di sini.

'Khai Bahar' :P

Mamat Belanda yang sporting.

Saya tiada di dalam gambar T-T

Seterusnya, program kedua yang dijadualkan pada hari itu selepas "Welcoming Party" ialah "Tour CNU". Saya dan beberapa sahabat Malaysia serta sebahagian dari China dibawa oleh empat orang wakil pelajar CNU untuk berjalan di sekeliling kawasan kampus bagi mengenali setiap bangunan dan jabatan yang ada di CNU. Empat orang wakil pelajar itu kelihatannya seperti ahli majlis tertinggi Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) universiti berkenaan dengan diketuai oleh seorang lelaki yang mungkin Presiden MPP. Saya menulis "seperti" dan "mungkin" kerana saya hanya meneka-neka sahaja jawatan mereka. Sewaktu mereka memperkenalkan diri pun, saya tidak dapat menangkap sangat butir bicara mereka kerana gaya percakapan bahasa Inggeris mereka tidak berapa kena dengan selera pemahaman bahasa Inggeris saya, heh.

Tetapi, bukan semua pelajar antarabangsa dari Asia yang menyertai kumpulan 'tour' itu kerana ada yang mengikut buddy masing-masing bagi mengelilingi dan mengenali kawasan sekitar kampus. Saya pula sehingga ke saat itu masih lagi belum bersua muka dengan buddy saya. Entah ke mana dia pergi. Sebelum berjalan mengelilingi kawasan kampus, salah seorang ahli jawatankuasa (AJK) CNU OIA bernama Jin telah menelefon buddy saya bagi mendapatkan penjelasan mengenai ketidakhadirannya selepas saya mengadu hal tersebut kepadanya. Sudahlah e-mel pengenalan diri langsung tidak dihantar kepada saya, hari kejadian pun dia tidak muncul-muncul. Selepas menghubungi buddy saya, hyeong Jin memberitahu saya bahawa buddy itu sekarang berada di luar kota Gwangju dan mungkin akan kembali ke CNU malam nanti. Hyeong Jin juga memberi jaminan bahawa buddy saya akan menghantar e-melnya kepada saya pada malam itu juga. Ok, tidak mengapalah kalau begitu. Saya terus saja dengan sikap positif saya. Biasalah, saya ini optimis orangnya.

Sebaik saja tamat perjalanan mengelilingi kawasan kampus, saya pun mengikut Adib berserta buddy nunanya ke sebuah kedai kopi yang berada di GRH. Kami memilih untuk makan kuih mufin dan air Ade (ibarat air Slurpee di 7Eleven). Ada beberapa perkara yang sempat kami sembang bersama buddy Adib berkenaan bab kehalalan makanan dan sebagainya ketika menikmati minum petang di dalam kedai itu. Bagusnya mereka ini ialah mereka sangat memahami sensitiviti kami sebagai orang Islam khususnya dalam soal pemilihan makanan.

Tepat jam 5.00 petang, setelah selesai program sebelumnya, kami pun berkumpul semula di dalam sebuah bilik yang berada di bangunan GRH bagi menyertai slot terakhir pada hari itu, iaitu slot "Orientation". Sampai sekarang saya tidak faham kenapa hanya slot itu sahaja yang diberi nama "Orientation" dan bukan keseluruhan hari. Bukankah satu hari itu ialah hari orientasi? Mungkin nama hari itu ialah "Hari Selamat Datang" begitu. Ah, pedulikanlah!

Jadi, ketika slot "Orientation" khusus untuk pelajar Asia yang dikendalikan oleh koordinator program pertukaran pelajar Miss Byeol Jeon, kami telah diperingatkan oleh beliau melalui emel sebelum tiba ke Korea Selatan untuk membawa beberapa barang yang diperlukan seperti sekeping gambar bersaiz 3 x 4 cm untuk kad identiti (ID) pelajar, sekeping gambar berlatar belakang putih bersaiz pasport untuk kad alien, dan wang tunai sebanyak 30,000 won untuk pembayaran kad alien. Tentu kalian tertanya-tanya, apa sebenarnya kad alien itu? Apa perbezaan antara kad alien dan kad ID? Haaa, secara mudahnya, kad alien ini ibarat 'pas kebenaran' untuk seseorang itu tinggal di Korea Selatan. Kalau bagi rakyat Korea biasa, kad alien ini semacam kad pengenalan merekalah. Kad ID pelajar pula ialah seperti kad matrik yang perlu dimiliki oleh setiap mahasiswa universiti. Ok, sudah jelas, bukan?

Seramai 20 orang pelajar Universiti Malaya bergambar bersama bagi mengabadikan kenangan menyambut Hari Kemerdekaan Malaya ke-59 di CNU. Sebenarnya ini kali pertama kami bergambar sekali. Hari sebelumnya, kami tidak sempat berbuat demikian kerana keadaan yang tidak mengizinkan. Saya pun belum mengenali semua orang lagi pada masa ini.

Merdeka! Merdeka! Merdeka!


Selesai mengakhiri orientasi, kami pun pergi ke dewan makan CNU bagi menikmati hidangan malam. Namun bagi kami pelajar Muslim, kami tidak boleh menikmati hidangan yang disediakan disebabkan bercampur dengan makanan-makanan yang tidak halal. Jadi, bagaimana kami ingin meneruskan kelangsungan hidup di situ jika kami langsung tidak boleh mengambil hidangan yang disediakan oleh mereka?

Alhamdulillah, syukur kepada Ilahi kerana pihak CNU telah mengeluarkan notis bahawa para pelajar yang menginap di dormitori boleh memohon semula pembayaran yuran makanan daripada dewan makan bagi sesiapa yang berminat. Jadi, kami pun sepakat untuk memohon kembali yuran tersebut dan menggunakan wang itu bagi mendapatkan makanan yang halal sama ada di kedai atau di restoran luar. Namun, kami perlu menunggu sehingga kami membuka akaun bank di Korea terlebih dahulu, baru kami bisa berbuat demikian. Haiyo ~


Malam itu menjadi saksi bahawa kami hanya mampu menikmati semangkuk nasi putih Korea yang siap dimasak dan dibungkus yang dibeli daripada kedai CU bersama lauk ringkas yang kami bawa dari tanah air seperti serunding, sambal bilis, dan lain-lain. Saat itu, baru kami mengetahui betapa bersyukurnya hidup di Malaysia dengan nikmat limpahan kenikmatan dan kemewahan rezeki yang pelbagai. Baru sehari berlalu, namun perasaan rindu akan masakan tanah air sudah berputik di dalam diri.

Saya pula sejak petang tadi menunggu, bilalah buddy saya hendak menghantar e-mel pengenalan diri kepada saya. Akhirnya, saya membuat keputusan untuk menghantar e-mel kepadanya terlebih dahulu dengan berpandukan jadual senarai nama buddy berserta e-mel mereka. Namun begitu, sebaik saja saya selesai menghantar e-mel, muncul pula balasan daripada sistem yang mengatakan bahawa e-mel tersebut gagal dihantar. Salah alamat e-melkah? Saya cuba menghantar lagi untuk kali kedua dan ketiga, namun gagal jua.

Tidak berapa berkenan dengan perkara tersebut, saya lantas mengadu kepada Miss Byeol Jeon berkenaal hal tersebut. Tunggulah sehingga beliau membalas e-mel saya pada keesokan hari.

Ya, hari-hari seterusnya pasti akan lebih menarik untuk dihayati kisahnya sepanjang kembara ilmu saya di sini. Kita berhenti dahulu setakat ini...

Khamis, 1 September 2016

#189 - HARINYA TELAH TIBA


30 Ogos 2016.

Telefon pintar mengalunkan iramanya menandakan jam sudah menunjukkan angka 4.00 pagi.

Pagi itu bukan seperti kebanyakan pagi yang biasa. Tika dinihari, ramai yang masih diulit mimpi, namun tidak bagi saya. Ya, hari itu telah tiba! Sekian lamanya saya telah mempersiapkan segala kelengkapan diri bagi menghadapi hari itu dan akhirnya, hari yang dinanti berkunjung jua. Saya bakal 'terbang' ke Korea Selatan!

Saya masih mengingati tarikh 5 Mei yang lalu ketika sebuah mesej daripada Puan Vigneshree King, salah seorang pegawai International Student Centre (ISC), Universiti Malaya (UM) menyinggah ke peti masuk e-mel saya yang berbunyi seperti ini:

"Dear Students,

Hope this mail finds you well. Congratulations for being selected to go for the exchange programme at Chonnam National University, Korea. Please take note that the accommodation fees will be waived for this university. You are required to fill up the application form as attached below and send all the documents as required by 9 May 2016, Monday at 10.00am to ISC."

Alhamdulillah, saya berjaya memperoleh tawaran untuk mengikuti program pertukaran pelajar selama satu semester bawah ISC UM ke Chonnam National University (CNU), Gwangju, Korea Selatan! Akhirnya, impian sejak kecil untuk menimba ilmu dan mengutip pengalaman di luar negara tertunai jua. Sebetulnya, saya tidak pernah terfikir pun yang saya bakal menjejakkan kaki ke Bumi Sonata. Tambahan pula, sewaktu mula-mula memohon untuk mengikuti program pertukaran pelajar bawah ISC UM ini, saya memilih negara Asia Tenggara sebagai pilihan pertama, diikuti Korea Selatan dan Jepun di pilihan kedua dan ketiga. Namun, Allah SWT yang Maha Merancang telah meletakkan saya untuk melangkahkan kaki ke negara yang terkenal dengan budaya K-Pop ini. Lalu, segala persiapan dokumen, perancangan, dan penyediaan diri untuk ke sana diatur sebaik mungkin. Alhamdulillah, dipendekkan cerita, semuanya berjalan dengan lancar sehingga tiba ke saat ini.

Kami sekeluarga mula bertolak dari kediaman di Sungai Buloh seawal jam 5.15 pagi setelah siap mengurus diri dan bersarapan. Kami perlu bergegas awal kerana tiket penerbangan saya untuk ke Seoul adalah pada jam 8.00 pagi. Lebih kurang sejam kemudian, kami tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2). Kelihatan tiga orang sahabat Kor Sukarelawan Siswa Siswi Polis (SUKSIS) UM saya pun berada di situ bagi mengikuti program pertukaran pelajar ke Korean National Police University (KNPU), Yongin, Korea Selatan; Uthayan, Azzalea, dan Najihah. Namun begitu, tidak pula kelihatan walau sebatang hidung pun 19 orang lagi sahabat saya yang juga mengikuti program pertukaran pelajar ke CNU. Sudah masuk ke dalam balai perlepasan agaknya. Awal benar mereka masuk, heh. Sejurus selepas "masuk semak" (check-in) bagasi seberat 23kg, kami sekeluarga pun menunaikan solat Subuh di surau KLIA2.

Seperkara yang membuatkan saya terharu pada pagi itu ialah kesanggupan beberapa sahabat saya dari UM menemani saya di lapangan terbang pada awal pagi hanya semata-mata mahu menghantar saya ke Korea. Yalah, saya tidak terlalu berharap pun untuk sesiapa hadir kerana saya tahu, bukan semua orang mampu bangkit dari lena yang mengasyikkan dan berkorban masa pada waktu dinihari sebegitu. Siapalah diri ini untuk menerima layanan semacam itu, huhu. Terima kasih banyak wahai sahabat-sahabatku, hanya Allah sahaja yang mampu membalas segala pengorbanan dan semangat yang telah kalian pamerkan terhadap diri ini. Buat kalian yang tidak hadir juga, terima kasih banyak atas doa, ucapan, dan nasihat yang telah kalian berikan sebelum saya berlepas ke sana. Moga-moga hal ini sentiasa menjadi pembakar azam dan pembulat tekad untuk saya terus menggali sebanyak mungkin ilmu dan pengalaman sepanjang keberadaan saya di sana.

Bersama ahli keluarga yang tercinta. Lagi dua orang adik tidak dapat bersama kerana masing-masing berada di universiti dan sekolah berasrama penuh.

Ini dia muka-muka tak mandi sahabat saya yang hadir, haha. Dari kiri: Syifaa, Ali, Sulaiman, Muhaimin (saya), Ashraf, dan Fareez. Ada orang kata gaya saya sama sahaja. Entahlah.

Tepat jam 7.25 pagi, setelah bersalam dan berpelukan sesama ahli keluarga dan sahabat-handai, saya pun melangkah masuk ke balai perlepasan dan menuju ke pintu pagar P6. Selesai semua urusan berkaitan kastam dan sebagainya, saya pun menaiki pesawat AirAsia D7504 dan merebahkan punggung di atas kerusi berlabel 28J. Akhirnya, pada jam 8.00 pagi, pesawat pun mula berlepas meninggalkan KLIA2. Dengan nama Allah, penerbangan pun bermula...

Hujan renyai-renyai tatkala pesawat mahu berlepas.

Ketika berada di atas kapal terbang, baru saya terjumpa si Adib dan Sollehin, dua orang sahabat saya dari jurusan Usuluddin, Akademi Pengajian Islam UM (APIUM) yang juga sama-sama mengikuti program pertukaran pelajar ini. Sepanjang penerbangan, saya tidak boleh banyak melakukan aktiviti pembacaan kerana saya mudah berasa pening apabila membaca sambil berada di atas kenderaan. Jadi, saya banyak melakukan aktiviti melelapkan mata dan menghayati nasyid sahaja. Oh, tidak dilupakan juga nasi briyani berharga RM15.00 yang saya nikmati dari atas kapal terbang :D

Alhamdulillah, setelah lebih enam jam penerbangan, seperti yang tertera dalam pos Instagram saya di bawah, saya dan sahabat-sahabat pun selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Seoul pada jam 3.20 petang waktu tempatan. Perasaannya ibarat mimpi apabila tanpa diduga, saya diberi kesempatan jua untuk menjejakkan sepasang kaki di tanah asing ini.


Kami diberitahu melalui emel beberapa hari sebelum hari kejadian bahawa kami akan disambut oleh beberapa orang pelajar tempatan yang digelar sebagai "buddy / buddies" dari CNU sebaik saja kami mendarat di sini. Kami juga bakal memiliki seorang buddy setiap seorang bagi membantu dan memudahkan urusan kami sepanjang pengajian dan kehidupan seharian kami di CNU. Jadi, terdapat dua orang buddies Korea (lelaki dan perempuan) yang hadir dan menyambut kami setibanya kami di Incheon.


Selepas itu, kami perlu bergerak ke kampus utama CNU pula yang terletak di Gwangju sejauh empat jam perjalanan dari Seoul. Bayangkan, enam jam penerbangan ditambah pula dengan empat jam perjalanan dengan menaiki bas, tentunya sangat memenatkan. Jadi, kami pun dibahagi kepada dua kumpulan dengan kumpulan pertama menaiki bas terlebih dahulu disusuli kumpulan kedua. Bukan kumpulan pelajar Malaysia seramai 20 orang sahaja yang berada di situ, bahkan kumpulan pelajar dari negara lain seperti Indonesia dan China turut mengikuti program pertukaran pelajar ke CNU ini. Saya pun dimasukkan ke dalam kumpulan kedua. Memandangkan buddy si hyeong Korea itu memberitahu bahawa kumpulan kedua bakal bergerak pada pukul 6.50 petang, maka saya mengambil keputusan untuk solat jamak Zuhur dan Asar terlebih dahulu di lapangan terbang.

Ya, buat pertama kalinya dalam sejarah hidup, saya bersolat di celahan orang ramai sambil beralaskan lantai marmar lapangan terbang. Saya terpaksa menggunakan tandas orang kelainan upaya (OKU) untuk mengambil wuduk melalui sinki secara privasi disebabkan tandas di Korea tidak mempunyai paip air. Macam pelik pula rasanya apabila mengambil wuduk melalui sinki sambil diperhatikan rakyat Korea yang berada di situ. Dahlah nak kena angkat kaki pula masuk ke dalam sinki untuk membasuh kaki, err...


Sebahagian suasana yang boleh disaksikan di kawasan Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon.

Bas yang membawa kami ke kampus utama CNU di Gwangju,

Akhirnya, lebih kurang jam 6.50 petang, bas merah yang dinanti-nanti itu pun tiba bagi membawa kumpulan kami. Saya memilih untuk duduk di bahagian yang agak belakang di dalam bas dengan pelajar-pelajar dari China duduk berhampiran. Ada beberapa orang antara mereka yang menegur saya sambil bertanya beberapa soalan seperti "nama awak siapa?", "awak asal mana?", dan lain-lain mengikut gaya percakapan bahasa Inggeris mereka. Jelas, kebanyakan rakyat Korea dan China sebenarnya masih lemah dari sudut penguasaan bahasa Inggeris menyebabkan berlaku sedikit kesukaran untuk berkomunikasi sesama mereka.

Buddy hyeong memeriksa nama sebelum bergerak menuju ke destinasi.

Ketika awal-awal perjalanan, saya banyak memerhatikan pemandangan luar. Terasa semacam masih tidak percaya kerana saya telah pun berada di negara Kimchi ini. Allahuakbar, melihat pemandangan indah saat matahari terbenam dengan persekitaran yang jarang-jarang dapat dilihat di tanah air membuatkan saya terus-menerus melafazkan kalimah memuji-Nya. Alhamdulillah, syukur pada-Mu, ya Allah. Tanpa disedari, mata pun terkatup rapat...


Perjalanan terasa begitu singkat kerana saya berasa sangat selesa menghabiskan masa di atas bas sambil leka dibuai mimpi. Lebih kurang jam 11.00 malam, kami selamat tiba di kampus utama CNU. Bas pun berhenti betul-betul di hadapan bangunan dormitori CNU. Kelihatan beberapa orang buddies menunggu dengan setia sambil memegang sehelai kertas bertulisankan nama pelajar yang bakal menjadi buddy mereka. Namun, anehnya, buddy saya tidak berada di situ. Ke mana kamu menghilang? Sebelum saya berangkat ke sini pun, beliau langsung tidak menghubungi saya melalui e-mel. Entahlah.

Nasib baik ada seorang buddy yang baik hati membantu saya bagi mengangkut bagasi dan menunjukkan lokasi bilik saya. Melihat raut wajahnya, tidak pula menampakkan bahawa beliau merupakan orang Korea. Melihat tanda nama yang tersangkut pada lehernya, "Bakhodirjon Komilov" jelas menunjukkan bahawa beliau mungkin berasal dari Russia atau Ukraine, fikir saya. Sesampai saja di bilik, saya begitu teruja melihat kecanggihan dan kekemasan susun atur dormitori itu. Bahkan, sebelum memasuki bangunan penginapan ini pun, terdapat sebuah pintu kaca lengkap dengan bebutang kunci keselamatan dan alat pengimbas cap jari. Betapa tahap keselamatan di sini sangat mantap dan mengikuti arus pemodenan.

Bakhodirjon Komilov

Gambaran bangunan penginapan CNU


Nampaknya kita sudah sampai ke penghujung malam. Jadi, setelah selesai mengurus diri dan menunaikan kewajipan kepada Ilahi, saya pun merebahkan badan lalu memejamkan mata sambil menanti hari-hari yang seterusnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA