Selasa, 9 Disember 2008

KELEBIHAN LELAKI PADA AKALNYA


Allah Maha Bijaksana menjadikan makhluk berpasang-pasang; lelaki dan wanita, bumi dan langit, siang dan malam, syaitan dan malaikat, gunung dan lembah, matahari dan bulan, begitulah seterusnya. Banyak hikmah dalam kejadian alam yang perlu direnung dan dijadikan bukti keagungan Allah. Satu contoh dalam kejadian manusia, Allah jadikan wanita bersifat lembut dengan nisbah 9/10 malu dan 1/10 akal, manakala lelaki 9/10 akal dan 1/10 malu.

Atas kelebihan akal inilah, Allah menjadikan kaum lelaki penjaga bagi kaum wanita. Begitu juga dalam apa jua masalah, Allah menyamakan 2 wanita dengan 1 lelaki, contohnya dalam hal penyaksian. Walaupun kurang berakal, namun wanita ada sifat malu. Kerana ada malulah, wanita dipandang mulia. Kalaulah wanita tiada malu, habislah dunia ini. Begitu juga lelaki, meskipun kurang malu namun mereka mempunyai akal yang dapat memikirkan kesan dan akibat sesuatu perkara. Kalaulah lelaki tiada akal, dunia akan jadi kucar-kacir.


Begitulah kebijaksanaan Allah untuk menjaga keharmonian alam. Namun apa yang terjadi pada masa kini, wanita sudah tiada perasaan malu lagi; bebas bergaul tanpa batasan, bebas keluar hingga larut malam. Manakala lelaki pula sudah tidak menggunakan akal lagi malah merosakkannya pula. Fikirkanlah kesan buruk yang akan menimpa masyarakat jika fitrah kejadian ini sudah diabaikan.

Wanita yang sepatutnya malu sudah tiada malu lagi; lelaki yang sepatutnya berakal sudah kehilangan akal mereka. Perempuan dengan gejala dedah, lelaki dengan gejala dadah.

Kata orang tua-tua: pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara kini sudah hampir berkubur. Apakah tindakan kita sekarang?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA