Isnin, 19 Mei 2014

#127 - SUDAH PASTI


Hoyeah!

Eh, silap!

Bismillah. Assalamualaikum warahmatullah ^_^

Alhamdulillah, tarikh kemasukan / pendaftaran pelajar Asasi Pengajian Islam dan Sains (APIDS) sesi 2013-2015 ke Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM) telah pun muktamad dan sudah pasti, iaitu pada hari Ahad, 25 Mei 2014. Maklumat ini telah disampaikan oleh salah seorang sahabat akhawat saya di dalam group APIDS pada 16 Mei 2014 yang lalu setelah berurusan dengan pihak pejabat / lajnah Sains Gunaan dan Pengajian Islam (SGPI) atau dalam bahasa Inggerisnya Applied Science and Islamic Studies (ASIS). Depa ni la kepala yang uruskan APIDS ni. Nampak kan kami special sebab ada keluarga besar kat sini? Rugi ampa tak pilih APIDS waktu isi UPU dulu, huahua.

Berikut ialah maklumat lanjut berkenaan pendaftaran kami:-

1. 25 Mei 2014 (Ahad)

Ya, tarikh ini sudah pasti. Kalau diikutkan sepatutnya APIDS mendaftar pada 24hb Mei tetapi disebabkan APIDS tiada program yang perlu dihadiri pada 24hb tersebut, maka SGPI/ASIS memutuskan agar APIDS mendaftar pada 25hb Mei. Jadi, pelajar APIDS tiadalah perlu membuang masa sehari pada 24hb tersebut. Tambahan pula, APIDS tidak perlulah bersesak-sesak dengan 2000 lebih pelajar PASUM sesi 2014/2015 yang mendaftarkan diri pada 24hb Mei itu. Kesimpulannya, SGPI/ASIS memilih tarikh 25hb bagi memudahkan APIDS, Alhamdulillah.

2. Jadual Minggu Haluan Siswa (MHS) APIDS

Berikut ialah jadual program bagi MHS di PASUM nanti. Klik sini. Semua aktiviti yang tertera dalam jadual tersebut wajib dihadiri oleh warga APIDS dan pihak SGPI/ASIS telah mengasingkan awal-awal program PASUM yang tidak perlu dihadiri. Mana-mana aktiviti yang telah dihighlightkan dengan warna kuning ialah aktiviti yang perlu disertai oleh warga APIDS sahaja di Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya Kuala Lumpur.

3. Adakah pihak SGPI/ASIS akan menghubungi semua pelajar APIDS seperti yang dimaklumkan sebelum ini?

Tak pasti sebab takut depa tak sempat nak call semua.

4. Bila boleh dapat surat 'cinta' UM?

APIDS akan dapat surat tersebut waktu hari pendaftaran (25/5/14). Jadi, tak perlulah menunggu dengan penuh harapan di hadapan peti surat nanti, ya!

5. Bayaran?

Nanti depa confirm semula dengan pihak kewangan. Kalau diikutkan tahun-tahun sebelum ini, APIDS tak perlu bayar yuran Haluan Siswa. APIDS makan sendiri. Err.

***

Ok, setakat ini sajalah maklumat untuk sahabat-sahabat APIDS sekalian. Perkembangan lanjut akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Wassalam!UPDATED! (20/5/2014)

6. Yuran?

Details:
- Yuran Jawatankuasa Kolej = RM50
- Yuran penginapan kolej selama lima hari = RM50 (semasa minggu haluan siswa)
- Yuran penginapan semasa pengajian = Tolak daripada biasiswa nanti
- Yuran makanan = RM6.50 x 5 hari

JUMLAH KESELURUHAN = RM132.50

7. Item yang perlu dibawa?

- Gambar berukuran pasport (6 keping)
- Salinan sijil SPM (1 helai)
- Salinan keputusan MUET (1 helai)


***
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA