Isnin, 13 Oktober 2014

#131 - BE PRODUCTIVE MUSLIMS!


Kebanyakan pemuda atau belia berfikir bahawa "satu-satunya cara untuk aku memberikan manfaat kepada Islam ialah melalui akademik, atau satu-satunya cara untuk aku melakukan sesuatu demi Islam adalah dengan menjadi seorang da'ie superstar, hoyeah! Aku kena pergi ke Universiti al-Azhar, aku kena pergi ke Universiti Islam Madinah, aku kena pergi ke universiti sekian-sekian, universiti itu, universiti ini, dan tamatkan PhD aku..."

Err, sekejap. Tahukah kalian, bukan semua orang ditakdirkan untuk menjadi seorang sarjana atau ilmuwan, dan satu fakta yang kalian perlu tahu ialah, majoriti sahabat Rasulullah SAW juga bukanlah seorang sarjana atau ilmuwan.

Majoriti sahabat Rasulullah bukan merupakan seorang perawi hadis.
Majoriti sahabat Rasulullah bukan merupakan seorang yang faqih mengenai hukum halal dan haram.
Tetapi yang menariknya, mereka (para sahabat Rasulullah SAW) kesemuanya berada dalam kedudukan dan darjat yang sangat tinggi di sisi Allah SWT!

***

Saya fikir, hal ini merupakan antara salah faham yang terbesar dalam kalangan pemuda Islam kita pada hari ini. Kita berfikir bahawa seorang pemuda yang beriman dan bertaqwa, satu-satunya cara yang boleh dilakukan untuk membawa faedah kepada Islam adalah dengan mendedikasikan seluruh hidup kita hanya untuk akademik semata-mata. Tetapi kadang-kadang, akan berlaku beberapa perkara dalam hidup seperti ibu bapa memerlukan kita, kita perlu bernikah, kita akan memperoleh pekerjaan, dan lain-lain perkara yang mungkin menghalang kita daripada pergi dan belajar mengenai akademik Islam. Lalu, kita mengambil keputusan untuk menjalani kehidupan seharian dengan penuh lesu (lackadaisical), tidak Islamik, dan berasakan bahawa kita tidak punya apa-apa untuk Islam. Sebab apa? Sebab kita telah berfikir bahawa "aku tak mampu untuk pergi ke al-Azhar, aku tak mampu untuk pergi ke Madinah, jadi aku hanya mampu menjalani hidup secara biasa-biasa (mediocre) je la..."

Ehem, nasihat saya untuk golongan yang berfikiran seperti ini:

Kalau kalian tidak mampu untuk menjadi seorang sarjana atau ilmuwan sekalipun, itu tidak bermakna bahawa kalian tidak boleh berbuat apa-apa untuk Islam. Demi Allah! Golongan sarjana memerlukan golongan yang bukan sarjana, dan golongan sarjana juga memerlukan golongan sarjana daripada bidang yang lain. Jika kalian tak mampu untuk menjadi seorang yang pakar dalam bab keilmuan Islam, jadilah pakar dalam bidang-bidang yang lain, hatta pakar dalam bidang-bidang sosial dan kemasyarakatan, pakar dalam pembinaan masjid, pakar dalam sesuatu kemahiran, dan apa-apa jua kepakaran sekalipun. Lakukan sesuatu yang produktif dan praktikal, asalkan perkara tersebut halal dan bisa meraih keredaan daripada-Nya.

***

Percayalah! Saya, kalian, dan setiap daripada kita; masing-masing punya fungsi dan peranan tersendiri yang boleh digunakan untuk kebaikan Ummah. Sebahagian daripada peranan tersebut akan bersifat lebih umum (public) daripada peranan yang lain, tetapi tidak bermakna peranan-peranan itu adalah yang terbaik pada pandangan Allah SWT. Jutaan manusia lain yang melakukan pekerjaan yang tidak bersifat umum; pada pandangan-Nya mungkin adalah jauh lebih baik daripada pekerjaan yang bersifat umum dan mendapat perhatian manusia. Hal ini yang demikian kerana, mereka melakukan pekerjaan tersebut jauh daripada kekotoran dan kebusukan penyakit riya' (show off). Mereka melakukannya di sebalik tabir! Mereka membina sekolah dan masjid, mereka memberi makan kepada anak-anak yatim dan golongan gelandangan, mereka melakukan kerja-kerja amal, dan lain-lain perkara yang mereka mengkhususkan diri di dalamnya.

Apa-apa saja yang kalian lakukan, selagi perkara tesebut kalian lakukan hanya semata-mata kerana Allah, kalian bersikap aktif dan produktif; jangan hilang arah jika sesuatu bidang pengkhususan itu bukan milik kalian. Banyak lagi bidang lain yang kalian boleh melibat serta mengkhususkan diri di dalamnya, insya-Allah ~

#BeProductive !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA