Isnin, 21 Disember 2015

#148 - MATANG


Kadang-kadang... Eh, bukan kadang-kadang! Selalu jugalah.

Seringkali... Ya, seringkali! Emm, seringkali, apabila saya meneroka dan membelek semula status-status  dan pos-pos lama yang pernah dinukilkan dahulu di laman media sosial, seringkali saya berasa malu terhadap ketidakmatangan diri sendiri, bahkan seringkali juga saya bermonolog sendiri antara percaya dan tidak, "eh, betul ke aku pernah tulis benda alah ni dulu?".

Masakan tidak, betapa ada antara butir ayat, bahasa, pegangan, pendapat, dan pemikiran yang pernah dilontarkan serta dipersembahkan dahulu, saya sifatkan sebagai agak emosional dan kurang rasional. Biasalah kan. Orang kata darah orang-orang muda ini lain macam sikit. Mudah menggelegak. Setiap masa, ingin saja meledak.

Tetapi, sejak belakangan ini, apabila saya mula banyak didedahkan dengan kepentingan adab dan peribadi dalam menuntut ilmu serta perlu bijak dalam menilai dan menentukan prioriti hidup, barulah saya sedar bahawa saya sebenarnya banyak tersilap kerana dahulu, saya terlalu ghairah dalam mencari sesuatu yang baru, sesuatu yang orang kata "wow", semua perkara hendak diterokai dan diceburi (semangat inkuiri kononnya), sehingga melupakan soal adab dan keutamaan dalam kehidupan.

Lantas, setiap idea yang dirasakan benar pada ketika itu terus saja dicoretkan pada dinding media sosial dengan kurang penekanan terhadap penggunaan ayat dan susunan bahasa yang sesuai. Tanpa disedari, perbuatan tersebut hakikatnya hanya menunjukkan kedangkalan serta ketidakmatangan diri sendiri. Mungkin juga, perasaan pengguna-pengguna media sosial yang lain ada yang terguris dan terhiris.

Walau bagaimanapun, saya menganggap peristiwa yang telah berlalu itu sebagai pengajaran kepada diri sendiri bahawa akhlak dan keperibadian kita tetap perlu diutamakan dan menjadi kepentingan. Kalau tidak, masakan para ulama kita sangat teliti dalam bab menjaga akhlak dan adab, baik dari segi tatacara, percakapan, mahupun penulisan? Hatta, junjungan Nabi Muhammad SAW sendiri diutuskan untuk menyempurnakan kemuliaan akhlak. Mungkin pada masa akan datang, artikel kali ini pula dianggap kurang matang sebagai akibat pertambahan usia dan peningkatan tahap kematangan (eh?).

Ya, saya masih dalam proses pembelajaran dan pembinaan sahsiah diri. Setiap hari ialah hari menuntut ilmu dan menimba pengalaman yang baru. Kalau saya tersilap, mohon tegurlah saya secara terus dan terhormat. Maafkan saya atas segala keterlanjuran yang pernah dilakukan. Kerana pada akhirnya, saya juga seorang insan biasa seperti kalian. Bukankah begitu? :)


*Halamak, saya dah jadi seorang lelaki sejati, pfft!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA