Ahad, 19 Jun 2016

#169 - MEMOHON PERLINDUNGAN ALLAH DARIPADA SYAITAN


#TadabburQuran
#Day14
#Juz14

فَإِذَا قَرَأْتَ ٱلْقُرْءَانَ فَٱسْتَعِذْ بِٱللَّهِ مِنَ ٱلشَّيْطَٰنِ ٱلرَّجِيمِ

Oleh itu, apabila engkau membaca al-Quran, maka hendaklah engkau (terlebih dahulu) memohon perlindungan kepada Allah daripada hasutan syaitan yang kena rejam.

إِنَّهُۥ لَيْسَ لَهُۥ سُلْطَٰنٌ عَلَى ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

Sesungguhnya syaitan itu tidak mempunyai sebarang pengaruh terhadap orang-orang yang beriman dan yang berserah bulat-bulat kepada Tuhan mereka.

Al-Nahl (16: 98-99)

---

󾁁 Allah berfirman dalam ayat ke-98 surah al-Nahl "فإذا قرأت القرآن" (apabila kamu membaca al-Quran). Allah tidak berkata, "jika kamu membaca al-Quran." Jadi, Allah sebenarnya mengharapkan kita agar membaca al-Quran. Jika pengharapan itu tiada, Allah pasti akan berkata "jika / sekiranya". Apabila kita membaca al-Quran, "فاستعذ بالله من الشيطان الرجيم" (maka hendaklah engkau memohon perlindungan kepada Allah daripada hasutan syaitan yang kena rejam).

󾁁 Saat kita membaca al-Quran, syaitan akan datang kepada kita dan cuba untuk membuatkan kita mengantuk. Syaitan juga akan membuatkan kita berfikir perkara-perkara lain yang perlu diselesaikan dan akan membuatkan kita menghabiskan bacaan al-Quran dengan pantas. Hal ini akan berlaku ketika kita sedang menunaikan solat, ketika kita sedang duduk bersahaja dan membaca al-Quran, ketika kita sedang cuba menghafaz atau mengulang hafazan, atau lain-lain keadaan, masa, dan ketika.

󾁁 Oleh kerana itulah, setiap masa dan ketika, sebelum membaca al-Quran, ucapkan isti`azah: "أعوذ بالله من الشيطان الرجيم". Perkara ini ialah arahan daripada Allah dan perkara ini juga ialah bahagian yang paling penting dalam hubungan kita dengan al-Quran. Seperkara yang perlu kita tahu ialah syaitan mahu hubungan kita dengan Allah sentiasa renggang. Al-Quran boleh membawa kita rapat dengan Allah, jadi syaitan sangat membenci akan hal ini. Untuk itu, syaitan akan melakukan apa-apa saja sekatan, gangguan, dan penyelewengan dalam merosakkan hubungan kita dengan al-Quran.

󾁁 Dalam ayat yang seterusnya pula, Allah berfirman: "Sesungguhnya syaitan itu tidak mempunyai sebarang pengaruh terhadap orang-orang yang beriman dan yang berserah bulat-bulat kepada Tuhan mereka." Dalam erti kata yang lain, Allah bukan ingin menakutkan kita dengan kehadiran syaitan ini. Hakikatnya, jika kita benar-benar percaya kepada Allah dan mengucapkan isti`azah, bermakna kita percaya dan yakin bahawa cukuplah Allah sebagai Pelindung kita.

󾁁 Oleh hal yang demikian, sebelum kita membaca al-Quran, sila pastikan bahawa kita memohon perlindungan Allah terlebih dahulu. Isti`azah ini diucapkan bukan sekadar disebabkan syaitan akan mengganggu kita, menghalang kita daripada menghabiskan bacaan, atau membuatkan kita malas sahaja. Syaitan juga akan membuatkan kita salah faham dan salah tafsir akan makna al-Quran. Mereka akan membuatkan kita berfikir sesuatu itu ada di situ, padahal sebenarnya tidak ada.

󾁁 Justeru, memohon perlindungan Allah bukan setakat menjadi lafaz di bibir sahaja, tetapi kita perlu melafazkannya dengan sebenar-benarnya lafaz yang lahir dari hati. Ibarat kita berdoa kepada Allah, "ya Allah, lindungilah aku, aku akan terlibat dalam membaca dan memahami kitab-Mu, maka aku benar-benar memohon perlindungan-Mu daripada syaitan yang direjam yang mungkin boleh memesongkan aku jika aku tidak berhati-hati."

󾁁 Semoga Allah sentiasa melindungi kita dan melindungi bacaan Quran kita serta menghalang syaitan daripada mengganggu bacaan kita, amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA