Isnin, 20 Jun 2016

#170 - UCAPAN "INSYA-ALLAH", GUNAKAN SEBAIKNYA!


#TadabburQuran
#Day15
#Juz15

وَلَا تَقُولَنَّ لِشَا۟ىْءٍ إِنِّى فَاعِلٌ ذَٰلِكَ غَدًا

Dan janganlah engkau berkata mengenai sesuatu (yang hendak dikerjakan): "Bahawa aku akan lakukan yang demikian itu, kemudian nanti".

إِلَّآ أَن يَشَآءَ ٱللَّهُ ۚ وَٱذْكُر رَّبَّكَ إِذَا نَسِيتَ وَقُلْ عَسَىٰٓ أَن يَهْدِيَنِ رَبِّى لِأَقْرَبَ مِنْ هَٰذَا رَشَدًا

Melainkan (hendaklah disertakan dengan berkata): "Insya-Allah". Dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa; dan katakanlah: "Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang daripada ini".

Al-Kahf (18: 23-24)

---

󾀽 Alhamdulillah, kita telah pun sampai separuh juzuk daripada al-Quran. Pada hari ini, kita akan meneliti ayat al-Quran yang berbicara mengenai "Insya-Allah" yang sering meniti pada bibir kita.

󾀽 Ayat di atas, Allah melarang kita daripada berkata "aku pasti melakukan sekian-sekian nanti / esok hari / akan datang" kecuali dengan disertakan frasa "Insya-Allah". Dalam erti kata yang lain, kita telah memasang sepenuh niat bahawa kita pasti akan melakukan sesuatu perancangan, dan perkara yang akan mengubah perancangan asal kita hanyalah jika perancangan Allah berbeza daripada perancangan kita. Hal tersebut adalah di luar kawalan kita dan inilah maksud kita berkata "Insya-Allah".

󾀽 Secara positifnya, kita pasti akan melakukan sesuatu perbuatan itu jika diizinkan oleh Allah. Kemudian, kita perlu melaksanakan perbuatan tersebut dengan penuh komitmen. Kesilapan kita ialah kita menyalahgunakan frasa "Insya-Allah" sebagai alat untuk melepaskan diri daripada melakukan sesuatu. Sekiranya ada orang lain mengundang kita untuk pergi ke suatu majlis, atau menetapkan tarikh akhir untuk sesuatu projek, kita membalas dengan mengucapkan "Insya-Allah" tetapi dengan niat kita tidak ingin perancangan tersebut menjadi.

󾀽 Kita telah mengubah sesuatu yang sepatutnya menjadi pengiktirafan bahawa masa depan bukan milik kita kepada sesuatu yang menjadi alasan untuk kita melepaskan diri atau sebagai bahan jenaka. Hal ini tidak sepatutnya berlaku! Sebagai seorang Muslim, kita perlu mengotakan janji apabila telah dipersetujui. Jangan sekadar berkata "Insya-Allah" jika kita berjanji, padahal apa yang kita maksudkan sebenarnya "itu cara aku untuk mengatakan mungkin tidak."

󾀽 Gunakan frasa "Insya-Allah" dengan makna dan pemahaman yang benar. Maksudnya, apabila kita berkata "Insya-Allah", kita perlu sedaya upaya dan seboleh mungkin untuk memastikan perjanjian atau perancangan tersebut berjalan dengan lancar, dan perkara yang tidak boleh kita jangkakan hanyalah kehendak Allah. Jika Allah berkehendak bahawa mungkin esok tiba-tiba berlaku ribut taufan, kenderaan kita tidak boleh dihidupkan, atau kita pula yang menghadapi masalah kesihatan, walhal kita tidak tahu dan tidak menjangkakan semua benda tersebut akan berlaku. Semuanya dalam pengetahuan Allah. Yang hanya kita boleh lakukan adalah dengan memberikan usaha yang terbaik untuk melakukannya.

󾀽 Sekiranya kita menunjukkan kemalasan dan pada masa yang sama Allah tidak meletakkan sebarang halangan pun yang memungkinkan kita untuk tidak dapat menunaikan janji yang telah dibuat, tetapi dengan selambanya kita berpatah balik dan berkata, "aku rasa Allah tak izinkan benda tersebut berlaku." Ketahuilah, kita dengan sengaja telah bermain-main dengan kalimah-Nya.

󾀽 Jadi, ingat! Kalimah "Insya-Allah" bukanlah pengakuan bahawa sesuatu hal itu tidak akan terjadi, sebaliknya pengakuan bahawa semua perkara adalah di bawah kehendak Allah, tetapi kita boleh berusaha sedaya upaya untuk memastikan apa-apa yang kita katakan itu berjalan. Semoga Allah menjadikan kita manusia yang sentiasa menghormati setiap kata-kata yang kita lontarkan setiap hari seperti Alhamdulillah, Insya-Allah, Astaghfirullah, dan lain-lain serta mempraktikkannya dengan cara yang sepatutnya. Allahumma amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA