Selasa, 21 Jun 2016

#171 - APA YANG MEMBAWA KEPADA KESESATAN DAN NERAKA?


#TadabburQuran
#Day16
#Juz16

۞ فَخَلَفَ مِنۢ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا۟ ٱلصَّلَوٰةَ وَٱتَّبَعُوا۟ ٱلشَّهَوَٰتِ ۖ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا

Kemudian mereka digantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan sembahyang serta menurut hawa nafsu (dengan melakukan maksiat); maka mereka akan menghadapi azab (di dalam neraka),

Maryam (19: 59)

---

󾁍 Dalam ayat ini, Allah berbicara tentang zuriat Nuh AS, zuriat Ibrahim AS, dan zuriat Ya`qub AS (Bani Israel). Sesuatu tentang keturunan dan para pengikut mereka yang tidak hidup berlandaskan syariat. "Kemudian mereka digantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan sembahyang serta menurut hawa nafsu..." Kalimah "خَلَفَ" sebenarnya bermaksud keturunan manusia yang datang selepas itu yang hidup dengan mematuhi syariat, manakala "خَلْف" (dengan baris sukun) pula bermaksud keturunan manusia yang berpaling dan tidak lagi mengikuti ajaran nenek moyang mereka. Nenek moyang mereka berpengetahuan tetapi mereka jahil.

󾁍 Jadi, Bani Israel disifatkan sebagai sebuah bangsa yang rosak selepas kedatangan para Nabi dalam bangsa mereka. Saya berkongsi demi memastikan kita juga tidak menjadi sebuah bangsa yang rosak sepertimana Bani Israel. Apa bukti mereka telah rosak? Pertama ialah "أضاعوا الصلاة" (mencuaikan solat) dan kedua "اتبعوا الشهوات" (menurut hawa nafsu). Kelak, mereka pasti akan menghadapi "غَيًّا". Kalimah "غيا" di sini boleh dimaksudkan dengan salah satu tingkat api neraka ataupun ditafsirkan sebagai kesesatan dalam beragama.

󾁍 Allah berfirman bahawa akan tiba generasi masa depan Muslim yang hidup dengan tidak berpandukan kehendak agama sepertimana generasi terdahulu. Pertama, mereka akan mencuaikan solat dan melepaskan peluang untuk menunaikan solat. Kedua, hasilnya, mereka akan menjadi manusia yang mengikuti kehendak nafsu dan syahwat mereka sendiri. Ketiga, kelak mereka akan menemui azab dan penyelewengan yang maha dahsyat. Mereka akan menyeleweng daripada akidah dan mula meninggalkan Islam. لا حول ولا قوة إلا بالله.

󾁍 Amaran ini ialah amaran yang telah diberikan oleh Allah terhadap bani Israel. Apabila Nabi Muhammad SAW memberitahu kita supaya mengikuti jalan mereka yang datang sebelum kita, kita sepatutnya berwaspada agar kita tidak menjadi "خلْف" tetapi menjadi mereka yang "خَلَف". Keindahan lain yang boleh kita dapati di sini ialah Allah tidak mengatakan kesemua mereka adalah seperti ini, tetapi Allah berkata dalam kalangan mereka ada yang seperti ini. Ada yang menjadi "خلْف", ada juga yang menjadi "خَلَف".

󾁍 Kesimpulannya, kita berpeluang untuk menjadi mereka yang membuatkan generasi terdahulu bangga serta dapat bersama-sama mereka di dalam syurga atau berpeluang menjadi mereka yang mengecewakan. Semoga Allah menempatkan kita bersama golongan yang mendapat kebaikan. Amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA