Khamis, 23 Jun 2016

#173 - MUSLIM YANG MENYEBARKAN KEKEJIAN


#TadabburQuran
#Day18
#Juz18

إِنَّ ٱلَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ ٱلْفَٰحِشَةُ فِى ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِى ٱلدُّنْيَا وَٱلَْآخِرَةِ ۚ وَٱللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebahkan tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat; dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian).

Al-Nur (24: 19)

---

󾠨 Ayat di atas berkaitan amaran Allah terhadap orang-orang yang gemar menyebarkan keburukan dan perbuatan yang keji dalam kalangan orang-orang yang beriman. Mereka yang ingin menjadikan perkara tersebut suatu kebiasaan pasti akan mendapat azab di dunia mahupun di akhirat.

󾠨 Mengapa hal ini merupakan suatu jenayah yang sangat serius? Allah sendiri telah menjawab pada akhir ayat ini bahawa Allah lebih mengetahui akan keseriusan perkara ini sedangkan kita tidak mengetahuinya.

󾠨 Jadi, apa maksud manusia yang suka menyebarkan keburukan dan kekejian ini? Hal ini boleh wujud dalam bentuk hiburan. Sebagai contoh, kita sebagai seorang Muslim dan kita baru saja selesai menonton sebuah video muzik yang tidak patut ditonton oleh seorang Muslim, kemudian kita kongsikan video tersebut bersama-sama rakan-rakan sama ada di Facebook atau seumpamanya. Dengan bangganya kita berkata, "hey, mari tonton video ini! Sangat osem! 󾌧" Kita secara tidak sedar telah menyebarkan perbuatan yang keji hanya dengan dua kali klik.

󾠨 Sepatutnya kita perlu lebih berhati-hati dalam menyebarkan sesuatu benda dalam kalangan manusia. Perkara ini bukan hanya terbatas pada video, gambar, dan yang sewaktu dengannya sahaja. Malah, kata-kata atau percakapan seseorang juga termasuk dalam kategori ini. Jika kita mendengar kata-kata yang sungguh skandal dan mengejikan, sebagai seorang Muslim, kita tidak patut bercakap tentangnya, lebih-lebih lagi menyebarkannya. Tinggalkan saja kata-kata kontroversi tersebut, jangan mensensasikan isu itu lagi.

󾠨 Konteks ayat di atas sebenarnya berbicara mengenai tuduhan terhadap Umm al-Mu'minin `Aisyah RHA yang mengatakan beliau telah terlibat dalam skandal salah laku dan fitnah ini telah berleluasa dalam kalangan masyarakat ketika itu. Jika kita tahu sesuatu buruk yang berlaku dalam masyarakat, jangan bercakap akan hal tersebut secara terbuka melainkan jika boleh membawa manfaat. Contoh, jika kita mengenali seseorang sedang keluar makan atau mengadakan temu janji (dating) dengan ajnabi, jangan bercakap akan hal tersebut kepada sebarangan orang. Kita hanya boleh berbicara mengenai kes tersebut kepada orang yang boleh membantu menyelesaikannya seperti ibu bapa kepada orang tadi. Lebih mudah, kita bertentang mata dan bercakap sendiri dengan insan yang terlibat itu.

󾠨 Ya, kita tahu bahawa sangat seronok untuk kita bersembang hal-hal kontroversi, bukan? Tetapi di sisi Allah, perbuatan ini adalah satu jenayah yang sangat serius. Jadi, jangan ikut sesuka hati atau sesedap mulut kita saja untuk bercakap mengenai isu-isu seperti ini.

󾠨 Sebagai tambahan, isi al-Quran hakikatnya tidak berbicara tentang sesuatu perkara seperti hubungan intim antara lelaki dan wanita secara jelas dan tersurat. Ya, al-Quran ada berbicara akan hal tersebut dalam lapan hingga sembilan kali, tetapi al-Quran berbicara mengenainya secara bermaruah dan terhormat. Bahasa Arab kaya dengan kosa kata, boleh saja Allah menggunakan perkataan yang jelas dan tersurat, tetapi Allah tidak menggunakannya. Sedihnya, sebaliknya pula yang berlaku dalam masyarakat kita. Kadang-kadang kita sangat tidak selesa apabila mendengar seseorang yang bercakap menggunakan bahasa yang sangat tidak sesuai dalam budaya kita. Ada cara lain yang lebih sopan dan sepatutnya kita praktikkan walau dalam urusan-urusan yang rumit begini.

󾠨 Semoga Allah memberi kita nilai kesopanan dan tatasusila yang sangat tinggi serta dijauhkan daripada menjadi mereka yang menjadi punca atau asbab dalam menyebarkan perkara-perkara yang boleh menjatuhkan maruah sesama umat Islam.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA