Ahad, 26 Jun 2016

#176 - SEORANG MUSLIM ITU TIDAK RASIS


#TadabburQuran
#Day21
#Juz21

وَمِنْ ءَايَٰتِهِۦ خَلْقُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضِ وَٱخْتِلَٰفُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَٰنِكُمْ ۚ إِنَّ فِى ذَٰلِكَ لَءَايَٰتٍ لِّلْعَٰلِمِينَ

Dan antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan dan kebijaksanaan-Nya ialah kejadian langit dan Bumi, serta perbezaan bahasa kalian dan warna kulit kalian. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi penerangan-penerangan bagi orang-orang yang berpengetahuan.

Al-Rum (30: 22)

---

󾀿 Allah telah berfirman sesuatu yang sangat berkuasa dan banyak membawa implikasi kepada kita sebagai Muslim yang hidup dalam kepelbagaian masyarakat walau di mana-mana saja kita berada.

󾀿 Apabila Allah menggelarkan sesuatu sebagai tanda kekuasaan-Nya, hal ini bermakna sesuatu itu perlu ditakzim, dihormati, dan dihargai kerana perkara tersebut membawa kita kembali kepada-Nya. Banyak ayat al-Quran yang bercerita mengenai kekuasaan-Nya (آياته) seperti penciptaan langit dan bumi dalam ayat di atas. Kita sepatutnya memuliakan ciptaan Allah ini kerana boleh membawa kita lebih hampir dan dekat kepada-Nya.

󾀿 Kemudian, perbezaan bahasa dan kebudayaan yang wujud di atas muka bumi ini juga merupakan salah satu bukti dan tanda kekuasaan Allah SWT. Allah SWT telah menciptakan kita daripada hanya seorang lelaki dan seorang wanita (Adam dan Hawa), tetapi kemudian berkembang kepada keturunan demi keturunan sehingga menjadi banyak dan wujud kepelbagaian bangsa, bahasa, dan budaya. Adam AS pada ketika setelah baginda diciptakan, Allah telah mengajarnya "الأسماء" (perkataan-perkataan) — semestinya dengan hanya satu bahasa. Jadi, keseluruhan bahasa di dunia ini, dengan pelbagai variasi demi variasi, semuanya merupakan 'anak-anak' daripada bahasa asli Adam AS.

󾀿 Oleh hal yang demikian, mereka yang berkomunikasi dengan bahasa selain bahasa kita tidak sepatutnya menjadi bahan jenaka dan modal berlawak, sebaliknya perlu dihormati. Mereka yang bercakap dengan bahasa Kantonis, Bangla, Punjabi, Perancis, dan lain-lain kadang-kadang kedengaran pelik dan kelakar bagi kita. Tetapi, faktanya ialah keseluruhan bahasa di dunia ini perlu kita hormati kerana hal ini adalah sebahagian daripada kebesaran Allah. Allah sendiri telah berfirman bahawa perbezaan bahasa ialah tanda keagungan-Nya. Ya, bahasa Melayu, Inggeris, Arab, dan lain-lain semuanya salah satu tanda kekuasaan Allah. Subhanallah!

󾀿 Seterusnya, Allah juga menciptakan manusia ini dengan pelbagai warna kulit, etnik, dan bangsa. Dari perspektif al-Quran dan Muslim, kita diwajibkan untuk menghormati bangsa dan kaum lain kerana hakikatnya, Allah SWT sendiri menyatakan bahawa perbezaan bangsa dan warna kulit itu sebagai tanda kebesaran Ilahi. Apabila kita melihat bangsa lain, kemudian dengan sesuka hati kita membuat kesimpulan bahawa bangsa itu unggul, bangsa itu kelas bawahan; atau menyatakan bahawa bangsa tersebut dicintai atau terkutuk, maka sesungguhnya kita telah melakukan penafian terhadap salah satu bukti kebesaran Allah.

󾀿 Jika kita membaca keseluruhan isi al-Quran, pasti kita akan dapati firman Allah mengenai mereka yang tidak beriman, tidak menghormati, mendustakan, atau tidak mengambil endah akan tanda kekuasaan-Nya. Mereka yang termasuk dalam golongan ini juga ialah mereka yang tidak menghormati bangsa dan warna kulit orang lain. Secara automatik mereka juga mengabaikan kekuasaan-Nya. Betapa hebatnya didikan al-Quran wahyu Allah ini dalam memerangi perkauman (racism). Aneh, bagaimana kita boleh mengaku kita Muslim sedangkan kita masih lagi mempunyai kecenderungan terhadap perkauman?

󾀿 Pada ayat-ayat Allah ini, banyak terdapat pengajaran dan panduan bagi mereka yang benar-benar mengetahui (للعالِمين). Justeru, apa yang kita belajar dari sini? Mereka yang rasis tetapi masih menggelarkan diri mereka Muslim adalah sangat mustahil untuk mereka berpengetahuan kerana orang yang berpengetahuan pasti akan mengambil pelajaran daripada ayat ini.

󾀿 Semoga Allah menghilangkan sifat perkauman dan prejudis terhadap bangsa dan budaya mereka yang lain daripada kita supaya kita terhindar daripada penolakan atau penafian terhadap kekuasaan Allah SWT. Semoga Allah menjadikan kita juga termasuk dalam kalangan mereka yang semakin hampir dan akrab dengan Allah melalui bukti kebesaran-Nya dan tidak lagi terlepas pandang atau mengabaikannya secara keseluruhan.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA