Isnin, 27 Jun 2016

#177 - BERBICARALAH SECARA JUJUR, TEPAT, DAN BENAR


#TadabburQuran
#Day22
#Juz22

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ وَقُولُوا۟ قَوْلًا سَدِيدًا

Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah, dan katakanlah perkataan yang tepat – benar (dalam segala perkara),

Al-Ahzab (33: 70)

---

󾁉 Sesiapa yang mengaku beriman kepada Allah, hendaklah ia bertakwa kepada-Nya (berhati-hati dalam melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya), kemudian perintah bertakwa ini disusuli pula dengan manifestasi perintah berkata-kata dengan perkataan yang tepat dan benar.

󾁉 Kalimah "سديدًا" berasal daripada kalimah "سَدْ" yang bermaksud "sesuatu yang menghilangkan jurang". "سَدْ" juga bermaksud "empangan". Apabila dikaitkan kedua-dua makna ini, ideanya ialah tiada satu jurang pun yang patut ada pada empangan supaya boleh menghalang air daripada mengalir melaluinya (menghalang kebocoran). Jadi, implikasi "سديد" di sini ialah kita hendaklah berkata-kata dengan cara yang tidak meninggalkan ruang yang boleh mengakibatkan penyalahtafsiran.

󾁉 Dalam kita berkata-kata, hendaklah kita berkata-kata dengan penyampaian yang jelas agar maksud sebenar penyampaian kita sampai kepada orang lain. Kita tidak boleh berkata-kata dengan apa-apa yang tidak ingin kita memaksudkannya pun hanya semata-mata mahu bersikap formal. Contohnya dalam situasi peletakan jawatan, kita ingin menulis sepucuk emel dengan ayat seperti "saya sangat menghargai setiap detik masa sepanjang bekerja di sini dan saya berterima kasih kepada pihak pengurusan atas itu dan ini..." Kita menulis semuanya indah tetapi dalam hati kita sebenarnya seperti "aku benci orang-orang dalam syarikat ni. Aku tak percaya aku tinggalkan syarikat ini. Mereka semua menjijikkan bla bla bla..." Sangat bertentangan antara apa yang ada di dalam minda dengan apa yang ditaip dalam penulisan. Ucapan seperti ini bukan ucapan yang jelas dan terbuka. Bukanlah bermaksud kita perlu menjadi kurang ajar dalam ucapan tetapi kita perlu jujur terhadap diri sendiri.

󾁉 Antara perkara yang diwajibkan oleh Allah untuk kita berkata-kata sebagai seorang Muslim ialah menjawab salam. Apabila ada orang lain yang mengucapkan "Assalamualaikum" kepada kita, kemudian kita kembali mengucapkan "Waalaikumussalam" kepadanya (atau sebaliknya), secara tidak langsung kita sebenarnya telah membuat pengisytiharan terbuka bahawa antara kita dan dia tiada lagi persengketaan mahupun pertelingkahan. Mungkin dahulu kita punya isu dan dendam terhadapnya, tetapi kini kita telah pun mengucapkan "sejahtera ke atas kamu", berharap semoga kesejahteraan Allah melimpahinya. Antara kita dan dia sudah tiada sebarang isu lagi. Aman tanpa perang. Kita berharap semoga kehidupannya sentiasa disimbahi kedamaian. Itulah "Assalamualaikum" dan itulah pengisytiharan keamanan terhadap orang lain.

󾁉 Bayangkan kalau kita sebagai seorang suami sedang bertengkar dengan isteri kita sebelum kita pergi ke pejabat. Sebelum kita bergerak, kita berkata "Assalamualaikum!" kemudian dijawab oleh isteri dengan "Waalaikumussalam!" dalam nada marah. Kita pun menghempas pintu dan berlalu pergi. Situasi berikut tidak boleh dipanggil "سديد" kerana kita tidak berkata dengan apa yang sebenarnya kita maksudkan. Kita tidak bermaksud "keamanan" pun. Kita mengatakan sedemikian hanya kerana kita perlu mengatakannya.

󾁉 Apabila Nabi Muhammad SAW pernah bersabda mafhumnya: "Tidak halal bagi seorang Muslim tidak bertegur sapa (kerana gaduh) lebih dari tiga hari...", bukanlah bermaksud setelah dua hari setengah berlalu, kita pun menelefon kawan kita lalu berkata, "hey, Assalamualaikum." dan terus meletakkan telefon. Bukan itu matlamatnya! Tujuannya ialah apabila kita mengucapkan salam, kita perlu mengucapkannya sambil memaksudkannya juga kerana ayat di atas berkata, "apabila kamu bercakap, hendaklah bercakap dengan apa yang kamu maksudkan."

󾁉 Jika kita memahami apa maksud sebenar "Assalamualaikum" dan ucapan itu menjadi "قول سديد", maka hubungan kita sesama manusia tentunya akan berbeza. Allah sangat melarang kita daripada berdendam. Sunnah mengucapkan salam bukan bermaksud kita boleh menyimpan dendam. Subhanallah.

󾁉 Yang terakhirnya, "سديد" juga boleh membawa pengertian "ucapan yang benar". Bukan sekadar berkata dengan apa yang dimaksudkan, tetapi juga berkata hal yang benar. Kalau tiada apa-apa ucapan benar yang boleh diungkapkan, tidak payah berkata apa-apa. Cukup dengan mendiamkan diri. Bertakwalah kepada Allah dan bukalah mulut hanya jika kita ada sesuatu yang benar untuk kita berkata-kata. Jangan bercakap perkara yang tidak sepatutnya dan boleh menyinggung perasaan. Juga, jangan bercakap sesuatu yang boleh membawa dua maksud, sama ada boleh menyinggung perasaan atau bermaksud sesuatu yang baik. Walau ucapan salam sekalipun, ucapkannya dengan cara yang sepatutnya dan tidak mendatangkan salah faham.

󾁉 Bahasa bukan hanya sekadar penggunaan perkataan, tetapi juga merangkumi bahasa tubuh dan nada suara yang diambil. Semuanya perlu diambil kira supaya orang lain benar-benar memahami maksud kata-kata kita dan supaya mereka tidak mengesyaki sesuatu yang tersirat seperti "adakah engkau memaksudkan perkara yang lain?" atau "adakah engkau bercakap dalam kod rahsia?" dan lain-lain. Kita perlu belajar teknik berkomunikasi ini.

󾁉 Apabila kita berasa sakit hati dengan seseorang, kemudian orang tersebut bertanya kepada kita, "hey, apa yang tak kena?" tetapi kita menjawab, "oh, tak ada apa-apa!" Tidak boleh begitu. Semestinya ada yang tidak kena dan kita perlu mencari kaedah penyelesaian yang terbaik dan dihormati. Bukan untuk melempiaskan perasaan tetapi supaya orang lain tahu bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Hal ini juga merupakan sebahagian daripada "قولٌ سديدٌ".

󾁉 Mudah-mudahan Allah memberi kita kemampuan untuk sentiasa bersikap jelas dalam setiap ucapan dan kemampuan untuk menjadikan ucapan salam kita sebagai "قولٌ سديدٌ", sebagai ucapan yang benar-benar jelas lagi bermakna, seterusnya menangkis segala sifat dendam antara satu sama lain. Semoga Allah jua memberi kita kekuatan untuk memaafkan orang lain dan terus membina hubungan walau kita terkadang melakukan kesilapan sepanjang perhubungan. Amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA