Sabtu, 2 Julai 2016

#182 - BAGAIMANA HUBUNGAN KITA DENGAN AL-QURAN?


#TadabburQuran
#Day27
#Juz27

۞ أَلَمْ يَأْنِ لِلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ أَن تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْرِ ٱللَّهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ ٱلْحَقِّ وَلَا يَكُونُوا۟ كَٱلَّذِينَ أُوتُوا۟ ٱلْكِتَٰبَ مِن قَبْلُ فَطَالَ عَلَيْهِمُ ٱلْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ ۖ وَكَثِيرٌ مِّنْهُمْ فَٰسِقُونَ

Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)? Dan janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yang telah diberikan Kitab sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati mereka menjadi keras, dan banyak antaranya orang-orang yang fasik - derhaka.

ٱعْلَمُوٓا۟ أَنَّ ٱللَّهَ يُحْىِ ٱلْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ ٱلْءَايَٰتِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ

Ketahuilah kamu, bahawa Allah menghidupkan Bumi sesudah matinya; sesungguhnya Kami telah menjelaskan kepada kamu keterangan-keterangan dan bukti, supaya kamu memahaminya.

Al-Hadid (57: 16-17)

---

🕋 Surah-surah Madaniyyah yang berada pada akhir juzuk ke-27 dan bersambung pada juzuk ke-28 seharusnya mampu membawa kaum Muslimin yang lemah imannya untuk mereka kembali menghidupkan atau mencergaskan semula keimanan mereka.

🕋 Allah mempunyai cara tersendiri apabila berbicara kepada kita. Apabila kita benar-benar membaca ayat-ayat Allah ini dengan penuh kesedaran bahawa Allah sebenarnya sedang berkata-kata dengan kita, kita akan dapat menyedari bahawa ayat-ayat di atas hakikatnya bisa menjadi ayat pengubah kehidupan.

🕋 Hanya dengan mendengar bacaan al-Quran sepatutnya mampu membuatkan hati kita berasa tenggelam dalam kekaguman dan keasyikan kerana mengingati Allah. Hati kita sepatutnya terisi dengan rasa kagum disebabkan kebenaran ayat al-Quran yang diturunkan ini. Kita telah pun mendengar bacaan imam dalam solat sunat Tarawih selama 27 malam. Allah bertanya kepada kita, belum sampaikah lagi masanya untuk kita merasai sesuatu? Belum sampaikah lagi masa untuk kita berasa khusyuk dan gerun bahawa Allah sedang berbicara dengan kita melalui bacaan kalam suci-Nya?

🕋 Allah memberikan amaran kepada kita bahawa jangan menjadi seperti orang-orang terdahulu yang diberi Kitab. Setelah berlalu suatu fasa (kerosakan) yang panjang, hati mereka menjadi keras. Apabila dibacakan isi Kitab kepada mereka, langsung tidak meninggalkan sebarang kesan dan perbezaan. Emosi mereka langsung tidak bertaut dengan Kitab mereka.

🕋 Kita belajar daripada ayat ini bahawa hubungan kita dengan al-Quran bukan sahaja hubungan intelektual, malah perlu ada juga hubungan emosional. Kita perlu ada hubungan yang mampu mengalirkan air mata kita. Kita perlu sering berfikir bahawa Allah sedang berkata-kata dengan kita apabila kita mendengar bacaan al-Quran. Keinginan ini yang kita mahukan bersama al-Quran.

🕋 Oleh kerana itulah, bulan Ramadan ini sepatutnya menjadi peluang yang sangat baik untuk kita menjadikannya sebagai bulan al-Quran. Peluang untuk menjadikan diri kita sebagai seorang insan yang mempunyai hubungan yang sangat utuh dengan Allah dan tali yang menjadi penghubung antara Allah dan kita ialah Kitab al-Quran. Setiap kali kita mempunyai pengalaman dengan Kitab ini, kita boleh merasakan keakraban kita dengan Allah yang mampu mengalirkan air mata kita. Hati kita perlu dilimpahi dengan perasaan takut, gerun, dan kagum akan kebesaran Allah. Hal ini merupakan sebahagian daripada makna bahasa "خُشُوع" (otot berasa kebas, ngilu, lenguh). Kita merasai perasaan seperti ini.

🕋 Banyak manusia yang mereka mempunyai hubungan dengan al-Quran, tetapi mereka tidak berasa emosional sama sekali. Hubungan mereka dengan al-Quran hanya sekadar amalan ritual semata-mata dan hal ini merupakan suatu tragedi bagi jiwa. Hati apabila telah menjadi keras, hati itu seolah-olah telah mati, bukan?

🕋 Subhanallah, ayat seterusnya... Mari kita lihat. "Ketahuilah kamu, bahawa Allah menghidupkan Bumi sesudah matinya..." Apa kaitan antara ayat ini dengan ayat sebelumnya? Allah SWT berfirman bahawa pada ayat sebelumnya, hati telah menjadi keras dan ibarat telah mati. Kemudian Allah berfirman pada ayat ini, Allah mengetahui bagaimana hendak menghidupkan kembali Bumi. Jadi, Dia juga mampu menghidupkan kembali hati kita. "Sesungguhnya Kami telah menjelaskan kepada kamu keterangan-keterangan dan bukti, supaya kamu memahaminya." Fikirlah sejenak. Fikirlah tentang firman Allah apabila Dia berkata bahawa Dia mampu menghidupkan semula atau mengembalikan kehidupan kepada tumbuh-tumbuhan dan Bumi.

🕋 Seperti yang kita sedia maklum, ada sesetengah musim ketika Bumi sedang menghijau. Kemudian, bumi itu 'mati' untuk beberapa ketika sebelum musim bunga (ربيع) tiba kembali. Segala-galanya hidup, cantik, dan berwarna-warni. Bulan Ramadan juga sepatutnya menjadi 'musim bunga' untuk hati kita. Ramadan ialah bulan ketika hati kita kembali hidup disebabkan kita berhubung dengan al-Quran. Hal itu yang sepatutnya perlu berlaku. Jangan biarkan "musim bunga" ini menjadi "musim luruh". Allah telah menetapkan 30 hari ini supaya kita boleh menghindari segala macam keinginan dan fokus kepada keinginan spiritual. Dari sini kita mampu untuk membawa hubungan ini dengan terus membaca al-Quran sambil merenung dan berfikir secara serius.

🕋 Jika kita mampu untuk setiap hari mengambil iktibar dan peringatan, mengambil kefahaman tentang isi Kitab ini, dan merapatkan diri secara terus dengan Allah, maka kita mampu untuk tidak menjadi seperti mereka yang apabila berlalu suatu masa yang cukup panjang, mereka menjadi sangat tidak peka akan Kitab mereka.

🕋 Ini rayuan untuk diri kita supaya tidak bermalas-malasan dengan al-Quran serta tidak membiarkannya menjadi suatu hubungan yang pasif. Biarkan al-Quran menjadi hubungan yang sangat aktif. Kita berasa hidup dalam setiap solat kerananya. Di luar solat juga kita cuba untuk memahami setiap bahasa dan maknanya sebaik mungkin. Insya-Allah, Allah pasti akan membuka pintu-pintu kefahaman, hafazan, dan kesedaran untuk kita. Kita hanya perlukan niat yang benar. Bukankah Allah telah berfirman, "belum sampaikah masanya lagi?" Seolah-olah Allah sedang menunggu kita. Jadi, inilah masanya untuk kita membalas: "بَلَى" (ya, inilah masanya!). Inilah masanya untuk kita kembali kepada-Nya. Inilah masa untuk hati kita kembali lembut.

🕋 Semoga Allah mengurniakan kita hati yang lembut supaya mudah berasa gementar, gerun, dan kagum apabila mengingati Allah dan Kitab-Nya. Semoga Allah menjadikan al-Quran sebagai hujah untuk kita (حجة لك) dan bukan sebagai hujah ke atas kita (حجة عليك) pada Hari Kebangkitan nanti. Amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA