Ahad, 3 Julai 2016

#183 - KEIMANAN DALAM MUSIBAH


#TadabburQuran
#Day28
#Juz28

مَآ أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ إِلَّا بِإِذْنِ ٱللَّهِ ۗ وَمَن يُؤْمِنۢ بِٱللَّهِ يَهْدِ قَلْبَهُۥ ۚ وَٱللَّهُ بِكُلِّ شَىْءٍ عَلِيمٌ

Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa-apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

Al-Taghabun (64: 11)

---

⦿ Musibah (مصيبة) bermaksud "kesusahan, malapetaka, bencana". Kalimah "أصاب" dalam bahasa Arab juga bermaksud "untuk menyasarkan". Allah sedang mengajar kita melalui penggunaan perkataan ini bahawa tiada satu pun yang berlaku kepada kita kecuali dengan bermaksud sesuatu untuk kita. Musibah itu memang secara spesifiknya disasarkan kepada kita dan akhirnya menemui sasaran. Musibah juga tidak semestinya buruk. Musibah ialah sesuatu yang memang Allah mahukan perkara tersebut berlaku kepada kita dan Allah mahu kita mengetahuinya.

⦿ Kalimah "ما" pada awal ayat sebenarnya berfungsi sebagai penyangkalan — Jangan sesekali berfikir bahawa ada sesiapa selain Allah yang meletakkan kita ke dalam situasi yang sedang kita lalui. Selamanya Allah dan dengan izin Allah jualah apa-apa yang telah berlaku ke atas kita itu berlaku sama ada baik atau buruk. Semuanya atas kehendak Allah. "ما شاء الله" (apa-apa yang Allah kehendaki), "رضيتُ بمَشِيئَةِ الله" (aku reda dengan kehendak Allah). Sama ada kita berdukacita atau bersukacita kerananya, kita perlu reda dengan ketentuan-Nya. Barulah kita benar-benar menerima bahawa kita ini seorang hamba Allah dan Dia sebagai Tuhan kita.

⦿ "Dan sesiapa yang beriman kepada Allah..." — kenyataan ini ialah kenyataan bersyarat. Mengapa? Hal ini yang demikian kerana apabila musibah menimpa, sebahagian orang akan kehilangan iman mereka. Mereka mula mempersoalkan Tuhan, "mengapa Allah berbuat seperti ini terhadapku jika Dia menciptakanku, menyayangiku, dan mahu memeliharaku? Apa jenis al-Rahman dengan meletakkan aku dalam situasi begini? ..." Apabila perkara sedemikian berlaku, maka iman kita telah pun hilang.

⦿ Allah berfirman bahawa sesiapa yang masih beriman kepada Allah semasa ditimpa musibah, "يهد قلبَه" — Allah akan memberinya suatu pemberian yang jika dia memiliki pemberian ini, dia tidak memerlukan apa-apa lagi dalam kehidupan ini, iaitu "Dia akan memimpin hatinya." Tiada perkara lain di dunia ini yang lebih bernilai selain memperoleh jaminan bimbingan atau petunjuk daripada Allah. Kita tidak tahu adakah kita mendapat petunjuk Allah atau tidak, tetapi Allah telah memberitahu jika kita melalui suatu kesusahan, kemudian kita mampu mempertahan dan memperkuat keimanan kita kepada Allah, maka Allah akan memberi kita pemberian iman yang hakiki di dalam hati dan bukan sesuatu yang kita boleh sekadar berucap dengan lidah.

⦿ Allah akan memimpin hati kita dan akan menjadi Pembimbing bagi segala perbuatan yang kita lakukan. Allah bukan berfirman "يهدِهِ" (Dia akan memimpinnya), tetapi Dia berkata "يهدِ قلبَهُ" (Dia akan memimpin hatinya). Makna kata, setiap degupan jantung akan sentiasa dilimpahi petunjuk dan zikrullah (ingatan kepada Allah). Segala perkara yang ada di dunia ini yang tertakluk di bawah petunjuk Allah berada di dalam hati orang beriman. Di mana seseorang itu merasai kesakitan musibah dan kesedihan? Tentunya di dalam hati. Justeru, Allah akan menghilangkan perasaan tersebut dari hati orang yang masih beriman walaupun ditimpa musibah.

⦿ Mari kita soroti kisah berikut. Terdapat sepasang suami isteri dari Pakistan yang hanya mempunyai seorang anak dan mereka memperoleh anak pun ketika usia mereka sudah lanjut. Diringkaskan cerita, anaknya kini berumur 18 tahun dan pada hari tersebut, dia akan bergraduasi daripada sekolah menengahnya. Selesai bergraduasi, dalam perjalanan pulang ke rumahnya dengan menunggang motosikal, tiba-tiba anak tersebut terlibat dalam suatu kemalangan jalan raya lalu meninggal dunia. Gambarkan bagaimana perasaan ibu bapanya ketika itu. Itulah satu-satunya anak yang mereka ada dan dia ibarat kehidupan mereka. Dialah kegembiraan, dialah kebanggaan dan hari tersebut merupakan hari dia bergraduasi. Berita kehilangannya pada hari tersebut membuatkan mereka berada dalam tekanan yang maha dahsyat.

⦿ Namun, setelah beberapa minggu, pada suatu hari, si suami menghampiri isterinya lalu berkata, "Allah telah memberi kita satu barang permainan dan Dia meminjamkan kita untuk bermain dengannya selama 18 tahun. Barang permainan tersebut ialah milik Dia, bukan milik kita, dan Dia cuma mengambil semula apa yang menjadi milik-Nya. Kita sepatutnya bersyukur kerana selama 18 tahun, Dia telah mengizinkan kita untuk menikmati hidup ini." Subhanallah.

⦿ Kisah di atas merupakan sebuah musibah yang sebenar dan bagaimana untuk mengekalkan keimanan. Apabila musibah menimpa, kita perlu berasakan bahawa Allah Maha Memiliki segala sesuatu itu. Allah memberi kita pinjaman kesihatan, anak-anak, isteri, kegembiraan, pekerjaan. Allah tidak berhutang dengan kita apa-apa, bahkan kita yang berhutang segala-galanya dengan Allah. Kita langsung tidak memiliki apa-apa — jari jemari, muka, hatta sebatang gigi. Kesemua ini ialah pemberian Allah dan bila-bila masa saja Dia boleh mengambilnya semula jika Dia mahu.

⦿ Apabila Allah mengambil sesuatu daripada kita, hal tersebut adalah sebagai peringatan bahawa barang itu bukan milik kita, bukan kita yang punya. Mereka yang tidak berapa yakin dan percaya bahawa Allah memiliki tiap-tiap sesuatu, mereka akan kehilangan iman mereka dan mula berkata, "itu milik aku, kenapa Dia perlu mengambilnya?"

⦿ Apabila keimanan ini menembusi hati kita, maka kita akan dapat memahami ayat ini bahawa Allah memiliki segala-galanya sama ada di langit mahupun di bumi. Mudah untuk berkata Allah memiliki tiap-tiap sesuatu yang berada di langit dan di bumi, bukan? Bagaimana dengan praktikalnya? Secara tuntas, kita LANGSUNG tidak memiliki apa-apa. Diri kita sendiri pun bukan milik kita.

⦿ Kita tahu satu ungkapan yang kita selalu sebut apabila ada antara kita yang meninggal dunia, iaitu: "إنا لله وإنا إليه راجعون" (kita milik Allah dan kepada Dia kita akan kembali). Jika keseluruhan diri kita pun menjadi milik Allah, bagaimana mungkin sebahagian daripada diri kita atau pemberian yang kita ada boleh menjadi milik kita? Inilah kesedaran iman yang sebenar.

⦿ Surah al-Taghabun ini merupakan surah berkenaan buah-buah keimanan. Apakah perkara yang dijiwai oleh seseorang apabila mereka benar-benar mempunyai keimanan yang hakiki? Inilah surah yang bercerita tentangnya. Kesimpulan daripada ayat ini, Allah Maha Mengetahui tiap-tiap sesuatu yang berlaku. Dia mengetahui setiap apa yang kita lalui. Dia yang mencipta dan menguji sesuatu situasi itu kepada kita, mana mungkin Dia tidak tahu?

⦿ Semoga Allah sentiasa memimpin hati-hati kita dan memberi kita kekuatan dalam menghadapi segala kesulitan. Semoga Allah memberi kita kemampuan untuk mengekalkan serta menguatkan keimanan kita pada saat-saat ujian atau tribunal yang sangat genting. Mudah-mudahan kita beroleh nikmat yang tidak semua orang mampu untuk memperolehnya — nikmat petunjuk dan hidayah ke dalam hati kita. Allahumma amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA