Isnin, 4 Julai 2016

#184 - BERISTIGHFARLAH!


#TadabburQuran
#Day29
#Juz29

فَقُلْتُ ٱسْتَغْفِرُوا۟ رَبَّكُمْ إِنَّهُۥ كَانَ غَفَّارًا

"Sehingga aku berkata (kepada mereka): 'Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kalian, sesungguhnya Ia Maha Pengampun.

يُرْسِلِ ٱلسَّمَآءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا

"(Sekiranya kalian berbuat demikian), Ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah kepada kalian;

وَيُمْدِدْكُم بِأَمْوَٰلٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَل لَّكُمْ جَنَّٰتٍ وَيَجْعَل لَّكُمْ أَنْهَٰرًا

"Dan Ia akan memberi kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak; dan Ia akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun tanaman, serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai (yang mengalir di dalamnya).

Nuh (71: 10-12)

---

☔️ Dalam surah ini, Nuh AS sedang memberitahu Allah tentang perkara yang telah baginda perbuat terhadap kaumnya; yakni apa yang telah baginda berjaya sempurnakan dan bagaimana ada perkara yang tidak berhasil untuk kaumnya. Tetapi Allah memilih untuk menyebut petikan ini dan di dalamnya terdapat suatu nikmat atau pemberian yang sangat indah. Pemberian itu ialah — apa yang akan kita peroleh apabila kita menyebut "istighfar" dengan ikhlas.

☔️ Secara jelasnya, jika kita memohon keampunan daripada Allah, maka Insya-Allah, hasilnya kita akan memperoleh keampunan. Tetapi, sebenarnya terdapat beberapa faedah tambahan dengan beristighfar kepada Allah seperti yang disebut dalam ayat di atas. Pemberian yang nyata kerana memohon keampunan ialah keampunan itu sendiri, namun terdapat juga faedah keduniaan. Kita akan dapat melihat faedah tersebut apabila beristighfar ketika masih di dunia lagi.

☔️ Apakah faedah tersebut?

"يُرْسِلِ ٱلسَّمَآءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا"

"Dia akan menghantarkan hujan yang lebat (yang penuh kehidupan) kepada kalian."

Perlu diketahui bahawa hujan tetap turun ke atas kaum Nuh AS, tetapi turunnya hujan itu penuh dengan kematian. Jadi, Nuh AS berkata bahawa jika kaumnya memohon keampunan daripada Allah, maka Dia akan menurunkan hujan yang penuh dengan kehidupan. Jika kita menetap di sebuah bandar yang dilanda kemarau, apakah salah satu cara untuk membolehkan hujan turun? Istighfarlah! Insya-Allah, Dia akan menurunkan hujan dari langit.

☔️ Manfaat kedua:

"وَيُمْدِدْكُم بِأَمْوَٰلٍ وَبَنِينَ"

"Dan Dia akan memberi kepada kalian dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak..."

Kita akan menjalani kehidupan yang penuh sihat sambil dilimpahi pelbagai kerahmatan yang boleh kita nikmati seperti hujan dari langit, duit, dan anak-anak.

☔️ Manfaat ketiga:

"وَيَجْعَل لَّكُمْ جَنَّٰتٍ وَيَجْعَل لَّكُمْ أَنْهَٰرًا"

"Dan Dia akan mengadakan bagi kalian kebun-kebun tanaman, serta mengadakan bagi kalian sungai-sungai."

Agama kita, Islam bukan hanya menawarkan pakej ukhrawi sahaja, bahkan tiba dengan menawarkan pakej duniawi juga. Sentiasa menyebut istighfar dengan ikhlas, Insya-Allah, Dia pasti melimpahi hidup kita dengan kenikmatan hidup di dunia sambil kita menyiapkan diri untuk kenikmatan abadi di akhirat sana.

☔️ Betapa indahnya agama ini! Kita tidak perlu pun meminta hujan, duit, anak-anak, kebun-kebun tanaman, dan sungai-sungai di dunia ini. Kita hanya perlu ikhlas dalam memohon Allah untuk mengampuni kita supaya Allah sangat gembira dengan kita yang memohon keampunan-Nya lalu mengurniai kita segala kenikmatan ini. Nikmat-nikmat ini tiada apa-apa pun bagi-Nya. Kita yang memerlukan semua ini. Apa yang penting bagi Allah ialah kita memohon keampunan daripada-Nya.

☔️ Sudut pandang atau perspektif yang diberikan daripada ayat ini ialah apa yang bernilai untuk Allah (hamba-Nya beristighfar kepada-Nya) dan apa yang bernilai untuk kita (kenikmatan dunia). Allah sedang berfirman melalui ayat-Nya ini kepada siapa? Ya, kepada golongan manusia yang sedang asyik dengan dosa kerana mereka berfikir, jika mentaati Allah dan memohon keampunan daripada-Nya (tidak melakukan kemungkaran lagi terhadap Allah), maka bagaimana mereka mahu mendapatkan wang? Bagaimana mahu menikmati kehidupan yang baik?

☔️ Allah berkata bahawa kita tidak sepatutnya berfikir dengan mentaati Allah, kita tidak boleh mengecap kenikmatan hidup lagi. Tetapi sebenarnya, kita boleh mendapatkan kehidupan yang lebih baik daripada yang kita jangka. Apabila kita cuba untuk mendapatkan kehidupan yang baik untuk diri kita, hanya diri kita yang berada di sisi sendiri. Tetapi apabila kita beristighfar, Allah yang akan berada di sisi kita. Walhasil, Dia akan mengurniakan kelengkapan, sumber, anak-anak, dan lain-lain kepada kita. Subhanallah!

☔️ Moga-moga Allah menjadikan kita insan yang sering beristighfar dengan sebenar-benarnya supaya kita bukan hanya dapat membersihkan diri kita di dunia semata-mata, tetapi juga memperoleh keampunan yang sangat mulia pada Hari Pengadilan nanti. Amin.

Barakallahu li walakum.

#RamadanFiesta

Sumber: https://www.youtube.com/watch?v=Ugx4MZK3EGQ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA